latinica  ћирилица
22/07/2015 |  07:51 | Аутор: РТРС

Чланови Предсједништва БиХ данас у Београду са Вучићем

Чланови Предсједништва БиХ Драган Човић, Младен Иванић и Бакир Изетбеговић састаће се у Београду са премијером Србије Александром Вучићем.

Свечани дочек биће организован испред Палате Србија, а учесници састанка ће се послије разговора обратити медијима.

До састанка долази десетак дана након што је премијер Србије нападнут током комеморације у Сребреници, а кривица за то приписана неким сарадницима Изетбеговића. Изетбеговић је то категорички негирао.

О темама састанка Вучић је прије два дана разговарао телефоном са Изетбеговићем, што је био и њихов први контакт од 11. јула.

Вучић: Ускоро заједничка сједница владе и Савјета министара БиХ

Премијер Александар Вучић најавио је да ће ускоро бити одржана заједничка сједница Владе Србије и Савјета министара Босне и Херцеговине и додао да ће данас са члановима Предсједништва БиХ разговарати о умиривању националних тензија, али и намјенској индустирји и заједничком изласку на трећа тржишта.

Вучић је за данашњи Курир рекао да је много важних тема окренутих ка будућности за разговор са три представника Предсједништва БиХ, али и нагласивши да се неће разговарати о Сребреници.

"Београд је отворен и космополитски град и то ћемо показати приликом доласка чланова Предсједништва Босне и Херцеговине", нагласио је Вучића.

На питање да ли страхује од инцидената, премијер је одговорио да је Београд истовремено највећи космополитски и највећи српски град, који је увек показивао своју душу, отвореност и гостопримство па ће тако бити и овог пута. "То ћемо показати и сада, не плашим се да ће бити икаквих инцидената", подвукао је Вучић.

Сам Вучић је у обраћању медијима истог дана када је и нападнут поручио да рука помирења остаје пружена.

Истрага о догађајима у Сребреници је у току, Србија је упутила и демарш, а Вучић је позвао чланове Предсједништва у Србију.

Извор: РТРС, Танјуг