latinica  ћирилица
22/07/2015 |  07:55 | Аутор: СРНА

Почиње "Краткофил плус"

У Бањалуци ће данас бити отворен Девети међународни филмски фестивал "Краткофил плус" током којег ће у такмичарском дијелу програма бити приказано 35 филмова из 26 земаља.

Филмови ће бити подијељени у четири категорије - документарни, анимирани, експериментални и играни филм.

Ријеч је о филмовима који су изабрани међу 1.200 пријава из цијелог свијета и који ће бити приказивани свако вече у отвореном биоскопу на тврђави "Кастел".

Током фестивала, који ће трајати до 26. јула, биће уприличен програм независних филмова "Панорама плус програм" у оквиру којег ће бити приказани велики независни фестивалски филмови.

"Краткофил плус" биће отворен пројекцијом шпанског играног филма "10.000 километара", а затворен америчким независним филмом "Инфинили полар бер".

Осим приказивања кратких анимираних, играних, документарних, експерименталних и дугометражних филмова са свих континената, током фестивала биће одржани бројни концерти, различите радионице и филмске пројекције.

Ове године ће бити приказано и седам филмова са бањалучке Академије умјетности, чију су селекцију изршили професори Академије.

Највећу партнерску подршку "Краткофил плусу" и ове године пружају Амбасада САД и Канцеларија специјалног представника Европске уније у БиХ.
Партнери су, такође, и друге амбасаде, привредници, а подршку су дали Министарство просвјете и културе Републике Српске и град Бањалука.

Међународни фестивал кратког филма "Краткофил" основан је 2007. године у Бањалуци и од 2010. године важи за један од значајнијих догађаја на регионалној, али и свјетској краткометражној филмској сцени.