latinica  ћирилица
22/07/2015 |  08:01 | Аутор: СРНА

Убијен један од вођа терористичке групе Хорасан

Мухсин ал-Фадли, који важи за кључног човјека групе Хорасан, огранка Ал каиде, убијен је у Сирији у нападу коалиционих снага, предвођених САД, саопштено је данас из Пентагона.
Мухсин ал-Фадли, лидер групе Хорасан, огранка Ал каиде (photo: State Dept./CBS News ) -
Мухсин ал-Фадли, лидер групе Хорасан, огранка Ал каиде (photo: State Dept./CBS News )

Ал-Фадли је погинуо 8. јула у нападу из ваздуха на возило којим је путовао, код Сармаде, на сјеверозападу Сирије, рекао је портпарол Пентагона Џеф Дејвис.

Он је навео да је Ал-Фадли био један од ријетких вођа Ал каиде, који је унапријед добио информацију о плану напада у САД 11. септембра 2001. године.

Дејвис није изнео више података од нападу у којем је погинуо лидер огранка Ал каиде, па се не зна да ли је напад извршен дроном или летјелицом којом је управљао пилот.

Ал-Фадли био је вођа групе Хорасан, која је окупљала оперативце Ал каиде послате из Пакистана у Сирију да осмишљавају нападе на мете на Западу.

Амерички званичници наводе да је група Хорасан званично дио екстремистичке организације Ал нусра фронт, сиријског огранка Ал каиде.

Амерички Стејт департмент нудио је награду од седам милиона долара за информације које би довеле до хапшења или убиства Ал-Фадлија, који је раније живио у Ирану.

Прошле јесени појавила се информација да је Ал-Фадлија убијен, али се испоставила као лажна.