latinica  ћирилица
22/07/2015 |  08:46 | Аутор: ТАНЈУГ

Човић није позван на параду у Загреб

Предсједавајући Предсједниства БиХ из реда хрватског народа Драган Човић изјавио је да неће присуствовати паради у Загребу, поводом 20. годишњице Олује, јер није ни позван.
Драган Човић - Фото: www.nezavisne.com
Драган ЧовићФото: www.nezavisne.com

"Позив нисам добио, сада могу сигурно рећи да нећу бити у Загребу, а за друге манифестације ћу видјети", рекао је Човић, пренијели су бањалучки медији.

Поводом обиљежавања годишњице Олује у Хрватској 4. Августа у Загребу и 5. Августа у Книну, и изјава српског премијера Александра Вучића и предсједника Републике Српске Милорада Додика да ће тај дан бити дан жалости у Србији и РС, Човић каже да се треба окренути будућности, а прошлост препустити историчарима.

"Свјестан сам односа које данас имамо и због тога мислим да Олуја и све друге олује које су биле у БиХ и Хрватској не смију бити предмет сталних шпекулација", навео је он.

Констатујући да је то реалност нашег окружења и да "имамо најмање три различита гледања" на такве догађаје, Човић је рекао да је увијек онај што је за једног злочинац, за другог је херој.

У том смислу, казао је, треба и гледати рат. "Свака побједа за једне је славље, а за друге дан жалости. Ја сам Хрват и представник хрватског народа и наравно да имам свој однос према свим догађањима на овом простору и то не кријем", рекао је Човић.