latinica  ћирилица
22/07/2015 |  08:50 | Аутор: ТАНЈУГ

Мађарска прогласила Србију сигурном земљом

Мађарска влада саставила је листу сигурних земаља порекла и сигурних трећих земаља, на којима се налазе земље западног Балкана, међу којима је и Србија, из којих стиже највећи број илегалних миграната, наводи се у декрету који је у уторак објављен у мађарском службеном гласнику "Мађар Козлони".
Ограда  (Фото: Тони Бедалов) -
Ограда (Фото: Тони Бедалов)

Листа безбједних земаља обухвата све чланице Европске уније и четири државе кандидата за чланство у Унији, односно Албанију, Македонију, Црну Гору и Србију, пренијела је мађарска агенција МТИ.

Пета држава кандидат за ЕУ, Турска, не налази се на листи.

На листи су, са друге стране, чланице Европског економског простора, америчких савезних држава у којима се не спроводи смртна казна, Швајцарска, Босна и Херцеговина, Косово, Канада, Аустралија и Нови Зеланд.

Сигурним земљама поријекла се, према том декрету, сматрају земље у којима нема рата нити прогона, док су сигурне треће земље оне у које су тражиоци азила већ стигли и гдје могу да се пријаве за статус избеглице.

Мађарски парламент је крајем јуна овластио владу да одреди сигурне земље, из којих ће Мађарска одбијати да прими тражиоце азила.

Мађарска влада одлучила је да дуж српско-мађарске границе, дуге 175 километара, подигне двије врсте ограде, изјавио је шеф кабинета мађарског премијера Јанош Лазар.

Он је на конференцији за новинаре објаснио да ће ограда, која ће бити подигнута у подручју гдје је лако прећи границу, бити висока три метра, дубине метар и по.

На терену гдје је приступ граници отежан због природног окружења биће, како је навео, подигнута једноставнија ограда у дужини од 30 до 40 километара.