latinica  ћирилица
22/07/2015 |  09:11 | Аутор: ТАНЈУГ

Грчка: Гласање о другом сету реформских закона

Посланици грчког парламента гласаће данас о другом сету приједлога закона о реформама који је услов међународних кредитора за покретање преговора о трећем пакету помоћи Атини вриједном више милијарди евра.
Грчки парламент - Фото: AP
Грчки парламентФото: AP

Ово гласање сматра се тестом за грчког премијера Алексиса Ципраса који се прошле недјеље суочио са побуном у парламенту пошто је пет посланика Сиризе гласало против спровођења строгих мјера штедње, навела је агенција АФП.

И Ројтерс оцјењује да ће и други сет реформи такође бити тест за Ципрасову ослабљену већину, чијим би усвајањем, званична Атина прихватила нове европске прописе о пружању помоћи посрнулим банкама.

Аналитичари указују да ће гласање о новом сету реформских закона показати да ли Ципрас може да избјегне раскол у Сиризи.

Ципрас је јуче изјавио да је упознат са критикама у вези са путем којим треба да крене, али је истакао да нема "алтернативно рјешење".

"Свјестан сам одговорности коју сам преузео доносећи одлуку о тешком компромису", казао је Ципрас.

Грчка влада је јуче, након што је доставила парламенту приједлог закона о другом сету реформи, саопштила да до 20. августа жели да финализује споразум са међународним кредиторима о добијању трећег пакета помоћи.

"После изјашњавања парламента о другом сету реформи, влада ће одмах обновити преговоре са кредитним институцијама - Европском унијом, Европском централном банком и Међународним монетарним фондом, који би требало да буду завршени најкасније до 20. августа", изјавила је портпаролка грчке владе Олга Геровасили.

Први сет реформи је прошле недјеље наишао на оштро противљење посланика унутар Ципрасове странке, а усвојен је захваљујући прије свега гласовима проевропских опозиционих странака.

Прописи су усвојени након финансијске кризе из 2008. године, а намијењени су заштити пореских обвезника од спасавања пропалих кредитора.

Међу мјерама које ће се наћи пред грчком скупштином су и нови прописи везани за правосудни систем, а који су намијењени убрзању дуготрајних кривичних процеса и смањењу трошкова.

У Грчкој су прије два дана отворене банке послије тронедјељне паузе, а званична Атина је исплатила више милијарди евра дуга ММФ-у и ЕЦБ, што је како оцјењује Ројтерс, први сигнал повратка те државе у нормалне токове након прошлонедјељног постизања споразума "кеш за реформе" са партнерима из еврозоне.