latinica  ћирилица
22/07/2015 |  09:27 | Аутор: ТАНЈУГ

Селаковић: Србија добар домаћин, потребни мир и стабилност

Министар правде Никола Селаковић изјавио је, поводом данашње посјете чланова Предсједништва Босне и Херцеговине Београду, да је Србија увек показивала да је изузетно добар домаћин и да само мир и стабилност у овом дијелу Европе могу довести до напретка и економског развоја.

Селаковић је рекао да се може очекивати да Србија потврди улогу једне врсте лидера у региону, у том смислу што је држава која има руководство на челу са предсједником владе Александром Вучићем које је свесно да само мир и стабилност у овом дијелу Европе могу довести до напретка и економског развоја.

Србија је у периоду деведесетих и дијелу 2000-их година била препозната од доброг дијела међународне заједнице као фактор дестабилизације подручја бивше Југославије, а Србија данас води сасвим другачију политику и понаша се много одговорније, рекао је Селаковић.

Он је указао на "нашу трпељивост, стрпљење и спремност да некада и увреду прећутимо, да пређемо преко ње, зарад нечега што је виши циљ".

Виши циљ и за Муслимане и за Хрвате и за Србе и за Албанце јесте да ово буде регион без трзавица, тензија и набоја, јер ће само у такав регион доћи неко да улаже свој капитал и само у таквом региону могу да се отворе нова радна мјеста, истакао је Селаковић.

Селаковић је најавио да ће Србија и влада пажљиво гледати шта ће се догађати поводом инцидента који се догодио у Поточарима и шта раде истражни органи, од полиције, преко тужилаштва, до судства у БиХ и додао "препуштамо тамошњим надлежним органима да то процесуирају".

Селаковић је рекао да Србија подржава Дејтонски споразум и Републику Српску са којом гаји специјалне односе.

На питање о припремљеним мјерама безбедности, Селаковић је рекао да има апсолутно повјерење у министра унутрашњих послова Небојшу Стефановића.