latinica  ћирилица
22/07/2015 |  09:43 | Аутор: СРНА

Изетбеговић тражи да на челу ОБА буде бивши агент АИД-а?!

Бивши коалициони партнери СДА оптужују њеног лидера Бакира Изетбеговића да на чело Обавјештајно-безбједносне агенције жели да постави шефа Одјељења за тајно праћење у ОБА Османа Мехмедагића, некадашњег припадника бошњачке тајне службе Агенције за истраге и документацију, који је својевремено био пратилац Алије Изетбеговића.
Конгрес СДА - Бакир Изетбеговић - Фото: СРНА
Конгрес СДА - Бакир ИзетбеговићФото: СРНА

Постављање Мехмедагића проузроковало би велике проблеме БиХ, будући да је ријеч о човјеку којем се замјера блискост радикалној струји СДА, али и недовољна посвећеност борби против тероризма, што је за САД и међународну коалицију изузетно важно.

Управо је питање /не/именовања Мехмедагића био главни разлог пуцања коалиције СДА - ДФ, а не борба за јавна предузећа.

Члан Предсједништва ДФ-а Емир Суљагић каже да је ово питање у узрочно-посљедичној вези и са захтјевима за одлазак Горана Зупца са чела Агенције за истраге и заштиту БиХ , због, како тврде у ДФ-у, "низа пропуста у раду".

"Ми у ДФ-у и коалициони партнери мјесецима тражимо смјену Зупца. Звиздић и његов шеф Изетбеговић, међутим, смјену Зупца условљавају постављањем Мехмедагића на чело ОБА. Мехмедагић је особа која слови као главни проблем између СДА и евроатлантски оријентисаних странака", наглашава Суљагић, који је и замјеник министра одбране БиХ.

Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић каже да су "лажи да штити било кога или да блокира неки процес". Он је на питање о подржавању Мехмедагића, рекао да процес именовања шефа ОБА до сада није ни покренуо, "иако је чуо различите приче".

Српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић сматра да безбједност постаје проблем и у БиХ.

"Без добре сарадње са свим агенцијама нећемо имати успјех у борби против тероризма. Тако треба да гледамо и на будућа именовања", поручио је Иванић.

Из Амбасаде САД у БиХ су истакли да ОБА игра кључну улогу у безбједности БиХ и региона. "Изузетно је важно да на позицији директора ОБА буде особа неоптерећена политичком припадношћу или задужењима", поручили су из Амбасаде САД у БиХ.

Мишљење о кандидатури за новог директора ОБА треба да да и Заједничка комисија парламента БиХ за надзор над радом ОБА, а њен предсједавајући Никола Шпирић поручује да је сагласан са ставом Амбасаде САД.