latinica  ћирилица
22/07/2015 |  10:00 | Аутор: СРНА

Иран не прихвата ограничења послије десет година

Иран неће прихватити никакво продужавање санкција у вези са својим нуклеарним програмом послије периода од десет година, изјавио је данас главни преговарач Исламске Републике Абас Аракчи.
 - Фото: REUTERS
Фото: REUTERS

Он је рекао на конференцији за новинаре да ће било какав покушај поновног увођења санкција послије њиховог истека за десет година представљати кршење споразума који су Иран и свјетске силе склопили прије седам дана.

Савјет безбједности УН усвојио је ове седмице резолуцију којом се ирански нуклеарни програм ограничава у замјену за ублажавање санкција.

Резолуцијом је омогућено поновно увођење санкција уколико Иран прекрши споразум у наредних десет година. Ако Техеран буде поштовао све одредбе споразума, казнене мјере биће укинуте за десет година.

"Уколико САД и остале чланице групе 5+1 кажу да желе да усвоје нову резолуцију послије десет година, како би се омогућило поновно увођење санкција, то ће бити кршење споразума из Беча и неће имати никакву кредибилност", рекао је Аракчи.

Шест свјетских сила већ су обавијестиле генералног секретара УН Бан Ки Муна да, послије истека периода од десет година, намјеравају да затраже продужење овог механизма за пет година.