latinica  ћирилица
22/07/2015 |  10:30 | Аутор: ТАНЈУГ

Ухапшен предсједник Фудбалске федерације Боливије

Боливијски судија наложио је хапшење предсједника Фудбалске федерације Боливије Карлоса Чавеза под оптужбом да је проневјерио средства из добротворног меча.
Предсједник Фудбалске федерације Боливије Карлос Чавез (photo: Twitter @SInow) -
Предсједник Фудбалске федерације Боливије Карлос Чавез (photo: Twitter @SInow)

Судија Роберто Балдивијесо послао је Чавеза - који иначе, обавља и функцију благајника Јужноамеричке фудбалске конфедерације, у злогласни боливијски затвор "Палмасола" који се налази у Санта Крузу, у источном дијелу Боливије.

Судија је такође одредио кућни притвор за извршног секретара националне фудбалске федерације Алберта Лосаду.

Чавез и Лосадо су оптужени да су проневјерили више од 400.000 долара приклупљених на пријатељском мечу одиграном 2013. године између Боливије и Бразила, а који је био намијењен породици боливијскиог навијача Кевина Бетлрана, страдалог од ракете испаљене од стране бразилске ривалске групе на раније одиграној утакмици.

Отац убијеног навијача рекао је у телевизијском интервјуу да је Чавез новнарима 2013. изјавио да ће дио новца са хуманитарног меча бити намијењен породици Белтран, а да до данас средства нису добијена.

Оптужбе на основу којих је ухапшен Чавез не тичу се корупционашког скандала у Међународној фудбалској федерацији (ФИФА), који је избио крајем маја, али јавни тужилац Боливије Рамиро Гереро не искључује могућност проширења истраге.

Међу 14 званичника ФИФА које истражују амерички правосудни органи под оптужбом за прање новца и превару, четворица су Јужноамериканци, од којих су двојица високи званичници Јужноамеричке конфедерације.