latinica  ћирилица
22/07/2015 |  10:41 | Аутор: СРНА

Одбијен захтјев СНСД-а за смјену Џаферовића, посланици остали у клупама

Посланици Представничког дома парламента БиХ почели су сједницу на чијем су дневном реду закључци у вези са нападима на премијера Србије Александра Вучића у Поточарима 11. јула и информације о упућивању писма групе посланика генералном секретару УН Бан Ки Муну и предсједнику Парламента Канаде поводом резолуције о Сребреници.
Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ   (Фото: Феђа Крвавац) - Фото: klix.ba
Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ (Фото: Феђа Крвавац)Фото: klix.ba

15.10 Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац рекао је да институције БиХ нису ништа учиниле када је ријеч о нападу на премијера Србије Александра Вучића 11. јула у Поточарима.

- Шта су институције БиХ урадиле до сада да би био расвијетљен овај догађај? Уочи посјете чланова Предсједништва БиХ Београду ухапшена су четири лица, а потом пуштена да би се релаксирала ситуација. Имамо потпуно атрофиран став безбједносних и правосудних институција на нивоу БиХ о овом догађају, рекао је Кошарац у оквиру расправе о усвајању закључака у вези са догађајима за вријеме комеморације у Поточарима.

Замјеник предсједавајућег Представничког дома Младен Босић упозорио је да неки покушавају да ову тему, која би требало да послужи смиривању односа у БиХ, искористе за подгријавање односа и да то није случајно.

Посланик СДА Шемсудин Мехмедовић сматра да су безбједносне службе заказале, али да Парламентарна скупштина БиХ не треба да се извињава Вучићу.

Првим од три закључка најоштрије се осуђује напад на Вучића, а трећим од свих надлежних органа у БиХ тражи да хитно утврде починиоце напада и одговорност свих лица у складу са њиховим надлежностима. Расправа о овој тачки дневног реда биће настављена након паузе.

13.24 Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ ни данас, као ни мјесецима раније, није подржао захтјев Клуба посланика СНСД-а за смјену Шефика Џаферовића са мјеста предсједавајућег и члана Колегијума овог дома. Чланови Клуба посланика СНСД-а нису напустили данашњу сједницу, за разлику од раније праксе када су то чинили одмах по одбијању њиховог захтјева.

Одбијен је и приједлог посланика СДП-а Мирсада Мешића за формирање истражне парламентарне комисије која би утврдила на основу које је одлуке тадашњи предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић упутио Савјету безбједности УН писмо са захтјевом да се одбије британска резолуција о Сребреници.

Подршку посланика није добио ни приједлог Заима Бацковића из БПС-а за формирање истражне комисије која би утврдила са којим су се правом представници Републике Српске обраћали УН у вези са резолуцијом о Сребреници када је међународна политика у надлежности институција БиХ.

Приједлози Дениса Бећировића који је затражио од Савјета министара БиХ информацију у вези са, према његовим тврдњама, интензивирањем напада према бошњачким повратницима на територији Републике Српске, као и скидање двије тачке са дневног реда засједања у вези са Сребреницом није добило потребан број гласова.

12.35 Клуб посланика СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ данас је поновио свој захтјев за разрјешење Шефика Џаферовића са мјеста предсједавајућег Представничког дома БиХ, односно члана Колегијума овог дома.

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а Сташа Кошарац као најновији разлог за Џаферовићеву смјену навео је тај да је он заједно са још 24 посланика потписао писмо генералном секретару УН Бан Ки Муну за подршку британској резолуцији о Сребреници, које је упућено на меморандуму Представничког дома и у којем су наведени закључци који немају подршку Представничког дома БиХ.

"Ови закључци одбачени су претходно у Представничком дому због чега ово писмо представља обмањивање генералног секретара, чланица Савјета безбједности УН и јавности", рекао је Кошарац.

Потписивањем овог писма, Џаферовић и остали потписници, према Кошарчевим ријечима, нарушили су Пословник Представничког дома и Устав БиХ. "У овом чину има и елемената кривичног дјела злоупотребе посланичких позиција", истиче Кошарац.

Он је додао да је све ово довољан доказ раније тврдње Клуба посланика СНСД-а да Џаферовић не може представљати овај дом и посланике.

У ранијим захтјевима за смјену Џаферовића СНСД је наводио озбиљну сумњу да он током рата није спријечио нити процесуирао ратне злочине над Србима у БиХ.

Прије гласања о дневном реду, дата је получасовна пауза на захтјев посланика СББ-а.

11.12 Министар правде БиХ Јосип Грубеша изјавио је да Тужилаштво БиХ, осим статистичких података у годишњем извјештају о раду, не открива детаље о истрагама ратних злочина.

"Тужилаштво упориште за то има у Закону о кривичном поступку", рекао је Грубеша, одговарајући на сједници Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ на посланичко питање Николе Ловриновића из ХДЗ БиХ.

Грубеша је подсјетио да је 2011. године у БиХ успостављена централизована евиденција предмета ратних злочина како би се спријечила дотадашња пракса постојања значајног броја паралелних предмета о ратним злочинима у тужилаштвима и судовима на различитим нивоима.

Ловриновић је затражио да се у јавности објави попис предмета који се воде као ратни злочини и статус тих предмета.

10.25 Клуб посланика СДС-а у Представничком дому тражи да овај дом осуди напад на Вучића током комеморације у Поточарима, а од надлежних органа у БиХ да хитно утврде починиоце и одговорност свих лица у складу са њиховим надлежностима.

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Сташа Кошарац најавио је да ће посланици СНСД-а данас инсистирати на утврђивању политичке одговорности за слање писма генералном секретару УН Бан Ки Муну у коме је 25 посланика на флагрантан начин прекршило Устав БиХ, као и Пословник о раду Дома.

Он каже да СНСД најодговорнијим сматра посланика СДА Шефика Џаферовића и да ће на данашњој сједници поновити, у још оштријој форми, захтјев за његову смјену са позиције предсједавајућег Представничког дома БиХ.

Пред посланицима ће бити и приједлог закључака Заједничке комисије за одбрану и безбједност Парламентарне скупштине БиХ поводом расправе о информацији Савјета министара БиХ о терористичком нападу на Полицијску станицу у Зворнику 27. априла и акцији Министарства унутрашњих послова Републике Српске под називом "Рубен".

Представнички дом ће у првом читању разматрати и Приједлог закона о допунама Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ, који предвиђа укидање накнада запосленима у институцијама БиХ, укључујући и изабрана и именована лица, за рад у управним и надзорним одборима, те другим радним тијелима који обављају током радног времена.

На дневном реду су и извјештаји о раду више институција и парламентарних комисија.