latinica  ћирилица
22/07/2015 |  11:39 | Аутор: СРНА

Радић: Сарајево жели да инцидент гурне у заборав

Врло је чудно да су органи БиХ, уочи данашње посјете чланова Предсједништва БиХ Београду, ухапсили, па одмах пустили на слободу осумњичене за напад на премијера Србије Александра Вучића и то представља сигнал да се нешто лоше дешава, сматра војно-политички аналитичар Александар Радић.

"Не мијешајући се у то што ће да ради правосудни систем, врло је чудно када некога приведете, па пустите и потрудите се да то сазнају медији и то дословно сатима прије почетка једног великог догађаја за Балкан, који је најављен као обнова и нови почетак односа између Београда и Сарајева", истакао је Радић.

Он је направио аналогију овог напада и инцидента са заставом "велике Албаније" на стадиону у Београду прошле године и позивом албанског премијера Едија Раме у сред Београда да Србија призна самопроглашено Косово, истакавши да је то далеко отишло ван оквира диломатског поступања и доброг укуса.

"И сада се то понавља. Вучић је упутио позив члановима Предсједништва БиХ и сада уочио тога крећу први лоши наговјештаји. Опет сигнал да се нешто лоше дешава", оцијенио је Радић.

Он каже да не треба очекивати да ће услиједити озбиљнији покушаји да се нешто учини када је ријеч о привођењу одговорних за напад на српског премијера у Сребреници 11. јула, нагласивши да Сарајево покушава да добије на времену.

Радић је појаснио да то не треба очекивати, с обзиром на то да би прецизне информације о томе како је дошло до организације и планирања таквог инцидента била озбиљна, дубока политичка компромитација односа на западном Балкану, односно сарајевске политичке сцене.

Он сматра да би то била и компромитација начина на који та политичка сцена функционише и гдје су озбиљна политичка питања доведена до нивоа једног балканског кафанског надигравања.

"Управо чињеница да је толико дана већ прошло од догађаја и да су реаговања тако драстично млака показује да се настоји добити на времену и што прије инцидент гурнути у заборав", сматра Радић.

Он је истакао да је инцидент у Сребреници показао једну веома ружну политичку и медијску игру, у којој је постало очигледно не само да је провокација осмишљена, него и да се жели максимално армортизовати оно што мора да услиједи послије сребреничког инцидента - а то је "да Сарајево демонстрира вољу да се истражи ко је и шта урадио".

Алмир Мердић, Елведин Химзић и Мујо Диздаревић из Тешња, које је Агенција за истраге и заштиту БиХ /СИПА/ јуче ухапсила под сумњом да су учествовали у нападу на премијера Србије Александа Вучића 11. јула у Сребреници, пуштени су одмах послије испитивања.

Премијер Србије Александар Вучић 11. јула је нападнут прво вербално, а онда каменицама у Меморијалном центру у Сребреници.