latinica  ћирилица
22/07/2015 |  12:06 | Аутор: РТРС

Хрватска изгубила Пирански залив - Словенцима двије трећине

"Обезбиједили смо у арбитражном споразуму - да се границе Словеније и Хрватске одреде искључиво у складу с међународним правом. Испитаћемо чињенице које се износе у медијима и извијестити о новонасталој ситуацији Арбитражни суд и Европску комисију', изјавила је на ванредној конференцији за новинаре прва потпредсједница Владе и министар спољних и европских послова Весна Пусић коментиришућии медијске написе да би Хрватска могла изгубити најмање двије трећине Пиранског залива.

'Уколико би било шта од тих навода било истинито, то би било апсолутно шокантно и драстично би мијењало ситуацију у вези с арбитражним поступком', додала је Пусић.

Према писању Вечерњег листа, словеначки члан арбитражног суда Јернеј Секолец све вријеме поступка био је у дослуху са својом земљакињом Симоном Дреник, која у поступку заступа Министарство спољних послова Словеније, гдје је и запослена. Тако су настојали да осмисле план како да утичу на остале чланове судског вијећа. Вечерњи тврди да посједује транскрипт разговора ово двоје дипломата.

Данас су поједини српски и хрватски медији објавили информацију како је Хрватска изгубила гранични спор са Словенијом као и да су Словенци активно лобирали код судаца Арбитражног суда да се пресуди у њихову корист. Спомињу се вечере са суцима те транскрипти из којих се може закључити да је Словенија добила спор већ у раној фази.

Вечерњи лист: Из транскрипта све јасно

Дневник Вечерњи лист објавио је данас како су у посједу транскрипата разговора словеначког члана арбитражног суда Јернеја Секолеца и словенске заступнице пред судом Симоне Дреник из Министарства спољних послова у којима се види како јој је Секолец преносио детаље из повјерљиве дискусије предсједника суда и осталих арбитара.

Из дијелова транскрипта видљиво је како је Секолец наводно пренио изјаву коју је приписао предсједнику Суда по којој му је овај рекао како су "Словенци добили што су хтјели на мору" те да најмање двије трећине Пиранског залив иде Словенији.

Београдски Курир доноси како је Хрватска одлуком Арбитражног суда изгубила Пирански заљев. Исти извор тврди и да су Словенци активно лобирали код судија Арбитражног суда.

"Словенци су добили излаз на отворено море, односно директан приступ међународним водама, што је важно за ту чланицу ЕУ, док је Хрватска завршила као потпуни губитник. Према пресуди, подјела заљева бит ће 75 према 25 или 66 према 33 посто у корист Словеније, што ће службено бити саопштено крајем године. Одлука је коначна, па поражена страна нема право жалбе", пише Курир додајући да нема сумње да је Словенија изашла из оквира регуларног понашања у арбитражном поступку и да је све вријеме била привилегована код судија Арбитражног суда.

(РТРС, ХРТ, Курир)