latinica  ћирилица
22/07/2015 |  12:11 | Аутор: РТРС

Вучић: Отворили смо нову страницу заједничке будућности (ВИДЕО)

Тројица чланова Предсједништва БиХ бораве у једнодневној посјети Београду, гдје им је домаћин српски премијер Александар Вучић.
Чланови Предсједништва БиХ у Београду (фото: N1) -
Чланови Предсједништва БиХ у Београду (фото: N1)

18.17 Српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић оцијенио је да ће посјета чланова Предсједништва Београду након једног тешког догађаја помоћи да се ствари у БиХ релаксирају, али да ће у томе, ипак, пресудну улогу имати бошњачка елита у Сарајеву.

- Када бошњачка елита прихвати руку помирења коју јој је Београд пружио онда ће односи бити релаксирани", поручио је Иванић након заједничке шетње чланова Предсједништва БиХ и премијера Србије Александра Вучића центром Београда.

Он је истакао да је највећа вриједност данашње посјете атмосфера која је остварена, а која значи нови и озбиљан помак у међусобним односима.

17.00 Премијер Србије Александар Вучић и чланови Предсједништва БиХ Драган Човић, Младен Иванић и Бакир Изетбеговић прошетали су данас Кнез Михаиловом улицом у Београду и сјели у башту ресторана "Коларац" на освјежење.

 Бошњачи члан Предсједништва Бакир Изетбеговић пренио је новинарима да се лијепо осјећа у Београду, граду који се, како каже, развија, те да му је увијек драго кад га службени пут доведе у престоницу Србије.

Вучић и чланови Предсједништва БиХ у шетњи Београдом (Фото: Блиц)

- Наш пријатељ Александар (Вучић) се показао као изванредан домаћин, рекао је Изетбеговић. Вучић је одговорио да су Срби одлични домаћини, а Бошњаци и Хрвати једнако добри. Шетњу високих званичника прати велики број новинарских екипа, као и јаке безбједносне мјере.

14.50 Српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић рекао је да је у интересу Републике Српске да у стабилним условима заједно са друга два народа иду путем ка ЕУ.

Младен Иванић и Александар Вучић (фото: Танјуг)

13.58 Бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић истакао је да сваки ратни злочин, без обзира над ким је почињем, остаје ратни злочин.

Он је на конференцији за медије послије сусрета чланова Предсједништва БиХ са Вучићем нагласио да је небитно да ли се десио злочин у Сребреници више од 8.000 пута или осам пута на неком другом мјесту, и да ће сваком починиоцу бити суђено.

Изетбеговић је додао да је инсистирао на томе да данашњи састанак буде у Београду и да се прошета градом како би осјетио реакцију грађана.

13.49 Предсједавајући Предсједништва БиХ Драган Човић рекао је након разговора са Вучићем да је сарадња двије земље једини пут, да прошлост треба оставити историчарима, а да сви нивои власти БиХ сарадњу двије земље подигну на највиши ниво.

Он је рекао да је пресрећан због ове посјете и да вјерује да су чланови Предсједништва направили добар потез, као и да портпароли лоших односа не могу бити они који мрзе и раздвајају, него они који желе будућност.

- Десет дана послије Сребренице ми данас овде причамо о сасвим другим темама. Данашња посјета је изузетно добар потез и хвала на позиву, рекао је Човић.

Према његовим ријечима, не треба поклањати пажњу заговорницима лоших односа већ оној "великој маси која жели другачију будућност".

Драган Човић (фото: Танјуг)

Истичући да има пуно тога што људе у обје земље тјера на размишљање о прошлости, коју свако тумачи на другачији начин, ипак има више онога што нас мотивише да гледамо напред. Човић је посебно истакао значај Конференције о Западном Балкану 27. августа у Бечу, када, како је рекао, очекује снажан искорак.

Послије тога биће одржана заједничка сједница Владе Србије и Савјета министара, рекао је Човић, додавши да ће предсједник Србије бити позван да посјети Сарајево у октобру. - То је пут, другог нема, додао је он.

Човић је такође рекао да ће снажно подржати заједничке пројекте које је најавио Вучић.

13.43 Премијер Србије Александар Вучић оцијенио је да је отворена нова страница заједничке будућности.

Он је, на конференцији за медије истакао да је разговарано отворено и искрено, те да су такви разговори најбољи. Разговарало се о конкретним пројектима, економским темама, а, како је навео, постигнут је договор да се одржи заједничка сједница Владе Србије и Савјета министара БиХ у септембру.

- Као Србија желимо најбоље могуће односе са БиХ, нагласио је Вучић и истакао да постоји могућност да се сарадња Србије и БиХ подигне на значајно виши ниво.

Када је ријеч о намјенској индустрији, Србија и БиХ могле би заједно да наступе на трећим тржиштима, што би значило више посла за грађане двије земље и више новца за компаније, рекао је премијер Србије.

- Мислим да смо успјели да договоримо да радне групе наредних дана у Сарајеву и Београду раде на томе, рекао је Вучић.

Када је ријеч о сарадњи у области енергетике, Вучић је рекао да је било ријечи о електро-мрежи између Бајине Баште, Вишеграда и Пљеваља у Црној Гори и додао да двије земље могу да постигну добар напредак и када је ријеч о туризму.

12.11 Предсједавајући и чланови Предсједништва БиХ Драган Човић, Младен Иванић и Бакир Изетбеговић стигли су у Палату Србије гдје их је уз највише војне и државне почасти, гарду и интонирање химни дочекао премијер Александар Вучић.

Чланови Предсједништва БиХ у Београду (фото: Танјуг)

Вучић и гости из БиХ разговараће након чега је планирана конференција за новинаре, око 13.15.

Након званичних сусрета чланови Председништва прошетаће заједно са Вучићем Кнез Михаиловом до Калемегдана гдје ће бити послужење и фолклор, а највјероватније ће прошетати и до Београдског побједника.

Посјета званичника БиХ организована је уз велике мјере безбједности.

Чланови Предсједништва БиХ у Београду (фото: Танјуг)

До посјете долази десетак дана након што је премијер Србије нападнут током комеморације у Сребреници, а кривица за то приписана је неким сарадницима бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића. Изетбеговић је то категорички негирао.

Ипак, како сазнаје РТС, намјера домаћина је да се разговара о будућности, а не прошлости.

О темама састанка Вучић је у понедјељак телефоном разговарао са Изетбеговићем, што је био и њихов први контакт од 11. јула.

Главна теме састанка су економска сарадња, а разговараће се и о заједничким инфраструктурним пројектима са којима ће се наступати на предстојећем самиту Западног Балкана у Бечу 27. августа - иницијативе коју је прошле године покренула њемачка канцеларка Ангела Меркел.