latinica  ћирилица
22/07/2015 |  12:49 | Аутор: ТАНЈУГ

Селафије: Испалићемо пројектиле на Израел

Радикални исламистички селафијски покрет у Појасу Газе запријетили су да ће испалити пројектиле на Израел у знак освете за оно што су назвали злочинима владајуће фракције.

Разне организације џихадиста на територији уз обалу Средоземног мора издале су заједничко саопштење пријетећи нападима., преносе израелски медији извештаје палестинске новинске агенције Ман.

То је њихов одговор на наводни прогон од стране чланова Хамаса, организације која је била мета читавог низа најновијих бомбашких напада у Гази.

"Селафије су одлучили да одговоре на те злочине и те ударе, које је задао Хамас, усмјеравањем ракета према окупатору (Израелу) и осветом", пренио је АФП саопштење палестинских салафиста.

Селафије, који тврде да су савезници Исламске државе, преузели су одговорност за серију најновијих ракетних напада на Израел у знак противљења примирју Хамаса с јеврејском државом након рата од прије годину дана.

У недјељу је у експлозијама уништено шест возила чланова Хамаса и Исламског џихада у Појасу Газе, што је навело хамасовце да запријете осветом. Експлозије су одјекнуле у кварту у коме живе присталице Хамаса и омеле прославу Ид ел-Фитра (рамазанског Бајрама) на крају светог мјесеца поста Рамазана.

Нападнуте организације су издале заједничко саопштење, означавајући нападаче као издајнике и најављујући да ће бити пронађени и кажњени. За експлозије нико није преузео одговорност али Хамас, који доминира Појасом Газе, се последњих мјесеци суочава с изазовом Палестинаца симпатизера Исламске државе или Ал - Каиде.Они захтијеваују увођење строгих вјерских закона у Газу и отворени рат с Израелом.

У саопштењу селафија Хамас се осуђује да је инсценирао те нападе као изговор да оправда обрачун с ривалима. Хамас настоји да поштује прекид ватре с Израелом успостављен након рата, који је трајао 50 дана. Више од 2.200 Палестинаца, углавном цивила, погинуло је у том рату, према палестинским и подацима УН. На израелској страни убијена су 73 лица, највише војника.