latinica  ћирилица
22/07/2015 |  13:34 | Аутор: СРНА

Мектић: Озбиљни подаци о извршиоцима напада на Вучића

Министар безбједности БиХ Драган Мектић рекао је данас у Сарајеву да Министарство има основаних оперативних података и информација о извршиоцима напада на премијера Србије Александра Вучића 11. јула у Поточарима.
Министар безбједности БиХ Драган Мектић - Фото: klix.ba
Министар безбједности БиХ Драган МектићФото: klix.ba

"Јуче смо имали заокружену, озбиљну информацију која указује на одређени број лица која се могу довести у везу са нападом, чак и на један број лица која су боравила, а нису регистрована на снимцима", изјавио је Мектић и додао да је ријеч о двадесетак лица.

Он сматра да је ријеч о криминално-хулиганским групама, међу којима има и одређени број појединаца који су склони радикалној идеологији и насилном екстремизму.

"Све што имамо и прикупимо достављамо Тужилаштву БиХ, али не знам у којој је фази поступајући тужилац, који води тај догађај. Истрагу треба провести темељито, ефикасно и процесуирати непосредне извршиоце", нагласио је Мектић.

Он се нада да ће мотив напада на Вучића бити утврђен у наредном периоду.

Мектић очекује да ће Министарство безбједности БиХ до сутра сачинити информацију о нападу на Вучића у Поточарима.

"Имали смо одређених техничких проблема да поједине агенције нису благовремено доставиле извјештај", навео је Мектић.

Према његовим ријечима, информација коју ће Министарство понудити Савјету министара БиХ више ће се бавити питањем је ли добро извршена комплетна безбједносна процјена догађаја, јесу ли добро планиране све мјере и радње, је ли добро функционисала координација између полицијских агенција и јесу ли предузете све потребне мјере и радње да би био заштићен комплетан скуп и сва лица у том простору да би све прошло у безбједносно задовољавајућем нивоу.

МИНИСТАРСТВО НЕМА ИНФОРМАЦИЈЕ О КАМПОВИМА ЗА ОБУКУ ТЕРОРИСТА

Министар безбједности БиХ Драган Мектић изјавио је да Министарство нема информације да у БиХ постоје кампови у којима се обучавају терористи.

Мектић је истакао да Министарство располаже подацима да у БиХ постоје одређена мјеста и локалне заједнице гдје се окупљају лица која практикују и прихватају радикалну идеологију и насилни екстремизам.

"Ми то држимо под надзором и нема података да се у војничком и терористичком смислу врши комплетна обука. Немамо информација да постоје одређени кампови у којима се обучавају терористи у смислу војничких или других дисциплина које би могле да буду кориштене у терористичке сврхе", рекао је Мектић.