latinica  ћирилица
22/07/2015 |  14:13 | Аутор: ТАНЈУГ

Грчки парламент почео расправу о новим реформама

У грчком парламенту данас је почела још једна ванредна дебата о новим економским реформама које међународни повјериоци траже у замјену за трећи пакет помоћи Атини, а гласање о другом сету приједлога реформских закона могло би да угрози опстанак коалиционе владе и останак земље у еврозони.
Грчки министар финансија Еуклид Цакалотос - Фото: AP
Грчки министар финансија Еуклид ЦакалотосФото: AP

Гласање које ће услиједити по завршетку дебате, а односиће се на промјене у правном и банкарском сектору, један је од услова међународних кредитора за покретање преговора о трећем пакету помоћи Грчкој вриједном око 85 милијарди евра, преноси АП.

Убрзо након гласања у парламенту би, како се очекује, требало да почну и преговори са кредиторима.

Ово гласање сматра се тестом за грчког премијера Алексиса Ципраса који се прошле недјеље суочио са побуном у парламенту пошто је пет посланика Сиризе гласало против спровођења строгих мјера штедње, наводи АФП.

Зато, да би парламент дао зелено свјетло за нове реформе, Ципрас мора да се ослони на подршку проевропских опозиционих партија.

И Ројтерс оцјењује да ће и други сет реформи бити тест за Ципрасову ослабљену већину, чијим би усвајањем званична Атина прихватила нове европске прописе о пружању помоћи посрнулим банкама. Аналитичари указују да ће гласање о новом сету реформских закона показати да ли Ципрас може да избјегне раскол у Сиризи.

Ципрас је јуче изјавио да је упознат са критикама у вези са путем којим треба да крене, али је истакао да нема "алтернативно рјешење".

Грчка влада је јуче, након што је доставила парламенту приједлог закона о другом сету реформи, саопштила да до 20. августа жели да финализује споразум са међународним кредиторима о добијању трећег пакета помоћи.

"Послије изјашњавања парламента о другом сету реформи, влада ће одмах обновити преговоре са кредитним институцијама - Европском унијом, Европском централном банком и Међународним монетарним фондом, који би требало да буду завршени најкасније до 20. августа", изјавила је портпаролка грчке владе Олга Геровасили.

Први сет реформи је прошле недјеље наишао на оштро противљење посланика унутар Ципрасове странке, а усвојен је захваљујући прије свега гласовима проевропских опозиционих странака.

Прописи су усвојени након финансијске кризе из 2008, а намијењени су заштити пореских обвезника од спасавања пропалих кредитора.

Међу мјерама које ће се наћи пред грчком скупштином су и нови прописи везани за правосудни систем, а који су намијењени убрзању дуготрајних кривичних процеса и смањењу трошкова.

У Грчкој су прије два дана отворене банке послије тронедјељне паузе, а званична Атина је исплатила више милијарди евра дуга ММФ-у и ЕЦБ, што је како оцјењује Ројтерс, први сигнал повратка те државе у нормалне токове након прошлонедјељног постизања споразума "кеш за реформе" са партнерима из еврозоне.