latinica  ћирилица
22/07/2015 |  14:24 | Аутор: СРНА

Малешевић: Настојимо да што прије исплатимо заостале накнаде

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић рекао је данас да Влада Српске ради на томе да заостале накнаде просвјетним радницима за превоз буду исплаћене у што скоријем периоду и омогући остваривање осталих законских права, те поручио да треба имати само мало стрпљења.

Коментаришући најаву предсједника Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске Драгана Гњатића да ће радници у овим областима синдикалном борбом остварити право на неисплаћене накнаде, Малешевић је истакао да ће, у зависности од прилива средстава, ресорно министарство настојати да у скорије вријеме ријеши ове проблеме.

"Ресорно министарство многа права просвјетних радника је увело без значајне подлоге. Ни у једном сегменту друштва се не исплаћују многе ствари које се исплаћују у сфери образовања", рекао је Малешевић новинарима у Бањалуци.

Он је напоменуо да су просвјетни радници, након прошлогодињих поплава, имали права на ваучере за штете које су претрпјели, али да им је и колективним уговором било предвиђено да наплате три просјечне плате за те исте штете.

"Сматрам да просвјетни радници не треба да имају другачија права од других радника, те да треба да дијелимо укупну судбину друштва", рекао је Малешевић.

Реагујући на најаве Гњатића да ће радници, уколико не остваре права, изаћи на улице, Малешевић је поручио да треба имати у виду у каквој се ситуацији комплетно друштво налази.