latinica  ћирилица
22/07/2015 |  15:03 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Потребна сагласност за ратификовање Споразума са Свјетском банком (ВИДЕО)

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изразила је наду да ће парламент БиХ дати сагласност за ратификовање Споразума о зајму за развојну политику пословног амбијента између БиХ и Међународне банке за обнову и развој, те истакла да је трагедија да се посланици из Српске морају убјеђивати да Српској и њеним грађанима дају новац који им припада.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

"Сви морају да убјеђују посланике из Републике Српске, који чине већину и њихову прву палицу у парламенту, члана Колегијума Младена Босића да пусти Републици Српској и њеним грађанима новац који им припада по основу нечега што су извршили", рекла је Цвијановићева.

Она је навела да су раније то правдали тиме да наводно желе да спасе буџет Српске од задужења, али да нису довољно упознати са програмом ДПЛ Свјетске банке.

"Нити су упознати да је то готово бесплатни новац, с обзиром на мала оптерећења који иду уз износе који се дају, и да су то паре које припадају грађанима. Говоримо о неких 35, 36 милиона КМ, у зависности од курса долара, које треба да припадну буџету за извршену реформу", истакла је Цвијановићева.

Она је нагласила да није нормална ситуација да "неки неозбиљни људи", који је требало да ратификују споразум, то одбију, иако су реформе спровела оба ентитета, а прва Република Српска.

"Жалим што смо морали да се служимо свим и свачим да би они разумјели колико је важно да се ратификује такав један споразум. То је срамота и за Свјетску банку из које су рекли да им се никада није десило да им не прође ратификација неког споразума након што је аранжман испуњен, односно извршене обавезе", истакла је Цвијановићева.

Парламент БиХ данас би требало да разматра давање сагласности за ратификовање Споразума о зајму за развојну политику пословног амбијента између БиХ и Међународне банке за обнову и развој.