latinica  ћирилица
22/07/2015 |  15:14 | Аутор: РТРС

Шамац: Пет станова породицама погинулих бораца и РВИ

У Шамцу су данас уручени кључеви новоизграђених станова за пет породица погинулих бораца и ратног војног инвалида.
Шамац: Додјела станова - Фото: СРНА
Шамац: Додјела становаФото: СРНА

Изградњом стамбене зграде за ове породице, у Шамцу је завршен пројекат Владе Републике Српске трајног стамбеног збрињавања приоритетних борачких категорија из 2007. године.

Ненад Чалић из Шамца, ратни војни инвалид прве категорије, након више од двадесет година становања у алтернативном смјештају који је потпуно уништен у прошлогодишњим поплавама, напокон је у свом стану.

- Задовољни смо и моја породица и ја, а мислим да је то најважније. Ријешили смо једно од најважнијих питања у животу, сад идемо даље, рекао је Чалић.

Нови стан за нови почетак и студенту Немањи Маринковићу који је у рату остао без оца.

- Иако сам изгубио оца у рату, ту бол не може нико да надокнади, али на неки начин ово је некако - хвала за тај живот који је дао за ову државу, истакао је Маринковић.

Влада Републике Српске је у градњу зграде уложила 145.000, а општина Шамац 37.000 марака. Овим је завршен пројекат стамбеног збрињавања из 2007. године, у оквиру којег су изграђени станови за 49 породица и исплаћена неповратна новчана средства за 84 породице погинулих бораца и ратних војних инвалида с подручја Шамца.

- Имамо чврста обећања да ће до краја године Влада Републике Српске, односно Министарство рада и борачко- инвалидске заштите, донијети нову уредбу гдје ће се наставити проблем стамбеног збрињавања ових категорија, нагласио је Лазар Благојевић, предсједник Борачке организације општине Шамац.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић рекао је да ће Борачка организација инсистирати да се овај програм доведе до краја, те покренути иницијативу да у наредној години почне нови програм којим би право на трајно стамбено збрињавање било проширено и на РВИ пете категорије, као и на демобилисане борце прве категорије који су у стању социјалне потребе и не могу самостално да ријеше стамбено питање.

У општинској борачкој организацији очекују наставак пројекта стамбеног збрињавања борачких категорија становништва, будући да је за овај вид помоћи заинтересовано још око 50 породица.