latinica  ћирилица
22/07/2015 |  15:38 | Аутор: СРНА

ЕУ-Грчка: Окончати преговоре до 20. августа

Циљ Грчке и њених кредитора је окончање договора о трећем пакету финансијске помоћи до средине августа, како би Атина на вријеме уплатила велику рату Европској централној банци, рекао је данас европски комесар за економска питања Пјер Московиси.
Грчка и ЕУ - Фото: илустрација
Грчка и ЕУФото: илустрација

"Разговори о новом програму за Грчку управо су почели и трајаће до средине августа. То је опште утврђен датум, али видјећемо како ће се ситуација одвијати", казао је Московиси, наглашавајући да је најважније доћи до закључења Меморандума о разумјевању, документа који ће Грчку обавезати према кредиторима.

Грчка и њени међународни кредитори тренутно покушавају да договоре детаље пакета финансијске помоћи вриједног до 86 милијарди евра, што је у принципу договорено са лидерима еврозоне на самиту одржаном прошле седмице у Бриселу.

Обје стране су под великим притиском да окончају рад на детаљима за трогодишњи програм прије 20. августа, када Грчка треба да уплати ЕЦБ 3,2 милијарде евра.

Посланици грчког парламента вечерас ће гласати о новом пакету реформи како би могли да почну преговори о останку земље у еврозони.

Први пакет мјера био је усмјерен на повећање пореза и буџетске реформе, што је прошле седмице изазвало побуну у странци премијера Алексиса Ципраса "Сириза". Реформе су усвојене захваљујући гласовима опозиције.

Ципрасу ће вјероватно поново бити потребна подршка опозиционих посланика да би се усвојили нови закони о подршци пропалим банкама и убрзавању рада правосудног система.

Влада Грчке, такође је раније изразила наду да ће преговори бити закључени до 20. августа.