latinica  ћирилица
22/07/2015 |  15:39 | Аутор: СРНА

Цвијановић: За трошкове током поплава одобрено више милиона КМ (ВИДЕО)

Управни одбор Фонда солидарности за обнову Републике Српске одобрио је данас пет милиона КМ за трошкове локалних заједница које су оне имале током прошлогодишњих поплава.
Сједница УO Фонда солидарности за обнову Републике Српске. - Фото: СРНА
Сједница УO Фонда солидарности за обнову Републике Српске.Фото: СРНА

Премијерка Републике Српске и предсједница Управног одбора Фонда солидарности за обнову Српске Жељка Цвијановић рекла је да је одлука донесена на приједлог и по критеријумима републичког Савеза општина и градова, а да ће новац у наредна два до три дана бити на располагању локалним заједницама.

- На овај начин, локалним заједницама се признаје дио трошкова које су имале за вријеме и након поплава, а односе се на гориво, струју, храну, збрињавање евакуисаног становништва, на депоновање смећа и друге трошкове који су тада били наметнути, односно нису били планирани, рекла је Цвијановићева новинарима у Бањалуци након сједнице УО Фонда солидарности.

Према њеним ријечима, критеријуми за додјелу средстава локалним заједницама су износ саме штете, односно износ новца којим су интервенисали током поплава, те вриједност и број ваучера издатих по тим општинама.

Цвијановићева је нагласила да је данас донесена и одлука да се Добоју стави на располагање износ од шест милиона КМ као подршка привреди, односно потопљеним привредним субјектима на територији града, а чиме би се покрило 15 одсто укупне штете у привреди.

Она је нагласила да је одлука донесена на основу ранијег договора између предсједника Српске, Владе, те представника града Добоја и локалних привредника, а након што је Фонду солидарности достављен списак оштећених привредних друштава.

- С тим у вези је и одлука, а на основу договора који је постигнут између предсједника Српске, министара, и градоначелника Добоја, да и локална заједница у сврху подршке локалним привредницима учествује са три милиона КМ, навела је Цвијановићева.

Она је нагласила да ће слична подршка бити упућена привредницима у осталим локалним заједницима које су биле захваћене поплавама, а на основу процјене да је за реални сектор потребно око 20 милиона КМ.

Цвијановићева је додала да је на данашњој сједници УО Фонда солидарности за обнову РС одлучено да се 196.000 КМ стави на располагање за пројекте санације водовода у Зворнику и санацију Центра за културу у општини Челинац.

- За три општине за које смо раније доносили одлуке, а односе се на Нови Град, Шамац и Лопаре, ова средства се издвајају из донације `Фонда дијаспоре за матицу` у укупном износу 500.000 КМ, истакла је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, данас је донесена одлука да се издвоји милион КМ за пројекте експропријације током реконструкције насипа у општинама Козарска Дубица, Градишка и Бијељина.

- За одређене изведене радове одлучено је да се стави на располагање 1,4 милиона КМ, рекла је Цвијановићева, додајући да је предузећу "Путеви Републике Српске" одобрено 5,5 милиона КМ за обнову магистралних путева на подручју Републике.

Она је навела да је за реконструкцију Центра за социјални рад у Бијељини одобрено 200.000 КМ уз средства која ће издвојити страни донатори, а да је Фонд солидарности констатовао да сличне потребе постоје и у неким другим локалним заједницама.

Цвијановићева је рекла да је на сједници било ријечи и о реализацији раније одлуке да се као помоћ пољопривреди издвоји 12 милиона КМ, те да је констатовано да је 21 одсто штете већ санирано.

Она је напоменула да је свака од данас донесених одлука и разматраних информација важна са аспекта подршке функционисању локалних заједница, привреде и пољопривреде.

Цвијановићева је подсјетила да је на прошлом састанку, на којем је продужен рок за издвајања у Фонд солидарности, утврђено да су приоритети привреда и подршка локалним заједницама у надокнади трошкова које су имали у експропријацији земљишта да би што прије били реализовани пројекти у водопривреди.

- Данашње одлуке су прве одлуке у том правцу, рекла је Цвијановићева.

Она је подсјетила да је Влада Српске одавно усвојила извјештаје о процјени штете током поплава, који су рађени на основу процјена Свјетске банке, Европске комисије и домаћих стручњака, а која износи око двије милијарде КМ.

Цвијановићева је подсјетила да је више од 86 милиона КМ пласирано кроз платне картице као подршка грађанима и њиховим домаћинствима, а истовремено је помогнуто и привредницима да се тај новац користи код њих, а да им банке буду партнери у скраћивању рокова исплате.

- За овај концепт надокнаде штете добили смо све могуће похвале међународних организација и влада у региону, које су питале ко нам је осмислио тај концепт, истакла је Цвијановићева.