latinica  ћирилица
22/07/2015 |  16:00 | Аутор: РТРС

Б. Грахово: Пожари у насељеним мјестима локализовани (ВИДЕО)

Пожар који седам дана угрожава становништво Маринковаца, Пеуља и Корита код Босанског Грахова, гдје живи већински српски живаљ, стављен је под контролу.

Домаћинства су одбрањена од ватре, захваљујући заједничкој акцији мјештана Босанског Грахова и ватрогасаца из Дрвара, Источног Дрвара, Томиславаграда и тридесетак припадника Оружаних снага БиХ.

Ватра се проширила на високу шуму и неприступачан терен. Пријети боровој шуми, селу Тичево и сусједним општинама, па сви жељно очекују најављени хеликоптер за гашење пожара Оружаних снага БиХ 

Од ватре су одбрањене куће у Босанском Грахову, а највише су стрaдалe ливаде и пашњаци. Мјештани кажу да су пожари угрозили испашу стоке и пчела.

Тек седми дан од избијања пожара становници села Маринковци код Босанског Грахова, провели су мирну ноћ. Угашена је ватра која је стигла на свега неколико метара од кућа. Иза ватре остала је пустош.

- Ватра је дошла близу кућа, али угашена. Десет ноћи нисам спавала, није један дан горјело, већ осам дана, рекла је Бранка Цркуља, село Маринковци.

Пожар великих размјера заједнички су гасили мјештани Босанског Грахова и ватрогасаци из Дрвара, Источног Дрвара, Томиславаграда и припадници Оружаних снага БиХ.

- На терену смо дежурали цијелу ноћ. Ситуација је за сада уредна и може се рећи да је пожар локализован, истакао је Милорад Марчета, Добровољно ватрогасно друштво Источни Дрвар.

Међутим, ни даље нема одмора. Ватра се проширила на високу шуму. Страхује се да ће захватити боровину, село Тичево и сусједне општине. Због неприступачног терена, тешко је гасити са земље.

- Насеља су безбједна, међутим, проблем је што сада пожар у високој шуми. Имамо обећање од зрачних снага војске, ако не би било угрожених насеља у БиХ да би дошли да гасе тај шумски пожар, додао је Драгиша Ковачевић, помоћник начелника за Цивилну заштиту општине Босанско Грахово.

Начелник општине Босанско Грахово Урош Макић нагласио је да је то једини начин да се спријечи даље ширење пожара, који ако се не угаси постоји опасност да поново обухвати насељена подручја Великог и Малог Тичева, евентуално да се прошири на подручје Гламоча и Дрвара.

Из Општине Босанско Грахово апелују на становништво да не пали коров и рационално троши воду. Кажу, одбрана домаћинстава од ватрене стихије је подвиг, јер ова федерална општина, у којој живи већинско српско становништво, нема ни ватрогасно друштво ни цистерну за воду.