latinica  ћирилица
22/07/2015 |  16:21 | Аутор: РТРС

И.Сарајево: Састанак Савеза општина и градова

У Источном Сарајеву одржан је састанак Савеза општина и градова, гдје су начелници неразвијених и изразито неразвијених општине у Републици Српској изнијели проблеме с којима су суочене ове општине.
И.Сарајево:Савез општина и градова - Фото: СРНА
И.Сарајево:Савез општина и градоваФото: СРНА

На састанку је предложено да се хитно новчано интервенише у пет општина у којима је ситуација најалармантнија и чији су буџети под блокадом , као и да се упути иницијатива Влади да помогне у рјешавању тренутне ситуације. 

У неразвијеним локалним заједницама кажу да су највећи проблеми што становништво одлази, немају довољно капацитета да задрже младе, а буџети су у дефициту. Тврде да је помоћ неопходна како не би дошло до гашења појединих општина.

- Доћи ћемо у такву позицију да ћемо свим људима и грађанима који буду живјели на рубним подручијима, давати или плаћати мјесечно сто марака да би остали на тим подручијима, рекао је Радован Палавестра, начелник општине Источни Мостар.

Начелник општине Чајниче Горан Караџић истакао је да је велики проблем малих општина што немају своје представнике у власти односно немају своје посланике.

За начелнике неразвијених и изразито неразвијених општина је, како кажу, проблем настао када је Влада донијела одлуку да се грантови са 3.700.000 марака смање на милион. Иако су грантови за ову годину повећани на милион и по сматрају да је то опет недовољно како би се извукли из кризе. Имају приједлог како превазићи тешку ситуацију.

- То подразумијева нова законска ријешења и закон о регионалном развоју како би смо довели до тога да се број становника у овим локалним заједницама повећава, нагласио је Ненад Абрамовић, члан предсједништва Савеза општина и градова.

Из Министарства управе и локалне саомоуправе поручују да ће, након што Савез општина и градова Републике Српске достави закључке са данашњег састанка у Источном Сарајеву, упознати Владу с тим. Такође, као и раније, ресорно министарство ће тражити повећање средстава за помоћ неразвијеним јединицама локалне самоуправе.