latinica  ћирилица
22/07/2015 |  16:26 | Аутор: Б92

Политико: Вашингтон запријетио Тачију и Харадинају

Вашингтон је Хашиму Тачију, Рамушу Харадинају и другим вођама косовских Албанаца запријетио посљедицама ако се буду опирали оснивању суда за ратне злочине на самороглашеном Косову.
Хашим Тачи (фото:Алекс Мајоли) -
Хашим Тачи (фото:Алекс Мајоли)

То пише у европском издању америчког листа "Политико".

Лист наводи да "Тачи и остали политички прваци косовских Албанаца онемогућавају истраге о убиствима, отмицама и трговини људским органима".

Пријетњу Тачију, Харадинају и другим утицајним политичарима у Приштини је ових дана ставила до знања помоћник америчког државног секретара Викторија Нуланд, додаје "Политико", позивајући се на западне дипломате и међународне званичнике, који сматрају да се Тачи боји да и сам буде осуђен.

Извјештач листа Чак Судетић, који је годинама као новинар Њујорк тајмса извЈештавао са ратишта и о збивањима у бившој Југославији, додаје да западне дипломате наводе да се пријетња Вашингтона превасходно односи на то да ће специјални суд бити основан од Савјета безбједности УН, што Приштина никако не жели.

У извјештају под насловом "Насилници који владају Косовом" се додаје да су "Тачи и остали у косовском политичком вођству од западних обавјештајних служби означени као личности организованог криминала", а "европски дипломата који је пратио Балкан деценијама каже да је став био:Он јесте кучкин син, али је наш кучкин син".

Према извјештају америчког дневника, "западне дипломате сматрају да Тачи дјелује иза позорнице - застрашујући припаднике сопствене странке - како би што више одложио оснивање суда и ослабио доказе за тужиоца, а ове дипломате се питају није ли то зато што страхује да буде осуђен?"

"Крајем 2010-е је штампа на Косову јавила", истиче се у чланку, "да је Тачи пријетио да ће објавити име сваког Албанца који би помогао (известиоцу Савета Европе Дику) Мартију у истрази".

"Тачи се понаша као звијер у кавезу, каже високи представник међународне организације у Приштини, људи на Косову би били срећни да га се ратосиљају, али не знају како, јер Тачи има надзор над влашћу и економијом".

"Политико" преноси да је Тачију и вођама косовских Албанаца предочено наредно "упозорење САД: жртве наведених отмица и убистава у 1999. и 2000. су махом били косовски Срби, Роми, припадници других мањина, али међу жртвама је био и значајан број Албанаца којима је приписивано да су 'српски колаборанти' или су се на други начин замјерили командантима УЧК".

И, као се подвлачи, "истрага је дошла до доказа да су многа убиства повезана са зарадом од продаје њихових органа".

Амерички и западноевропски дипломате указују на то да би "суд могао доприинијети нужном чишћењу од корумпираних званичника који коче и раст косовске привреде".

"Неки западни дипломатски званичници и аналитичари наводе да су недавни оружани окршаји УЧК 'сепаратиста' с полицијом у Македонији и изненађућа навала илегалних косовско-албанских миграната на Мађарску, могли бити упозорење вођа косовског подземља Европској унији какве невоље они могу изазвати ако ЕУ и Брисел не устукну од оснивања суда".

"Политико" опширно наводи налазе Дика Мартија и Савета Европе, као и специјалног тужиоца Клинта Вилијамсона о злочинима, укључујући трговину органима, за које могу бити осуђени вође бивше паравојне организације косовских Албанаца УЧК.