latinica  ћирилица
22/07/2015 |  18:10 | Аутор: СРНА

НУНС да плати одштету некадашњим новинарима "Вечерњих новости"

Први основни суд у Београду пресудио је да Независно удружење новинара Србије плати одштету тројици некадашњих новинара "Вечерњих новости" за претрпљене душевне болове због повреде части и угледа оптужбама за "организовање и подстицање геноцида".

НУНС треба да исплати по више од 1.500 евра Душану Стојићу, Ненаду Ненковићу и Милораду Бошњаку.

Извршни одбор НУНС-а поднио је српском Тужилаштву за ратне злочине 1. јула 2009. године кривичну пријаву против НН лица, односно одговорних лица и новинара у Радио-телевизији Београд, Радио-телевизији Нови Сад, дневним листовима "Политика", "Вечерње новости" и другим за "организовање и подстицање на извршење геноцида и ратних злочина".

НУНС се при томе позвао и на анализу текстова ових новинара из свог издања Досије о медијима.

Стојић, Ненковић и Бошњак, које заступа адвокатска канцеларија "Томановић", тужили су НУНС сматрајући да је пријава, иако против НН лица, уперена против њих, јер се у Досијеу о медијима позивао на њихове текстове, уз нетачно навођење садржаја.

Суд је утврдио да у текстовима Стојића, Ненковића и Бошњака нема, како стоји у НУНС-овој анализи Досијеа о медијима, израза "хрватска животињска природа", "хрватско варварство" и "демонска природа Хрвата", како је навела Ивана Јовановић, ауторка текстова "Улога медија и новинара у распиривању међународне мржње и ратовима на подручју бивше СФРЈ" и "Ратници другог ешалона".

Суд је након увида у текстове утврдио да се ради о квалификацијама које нису у сагласности са садржином текстова.

Као законски заступник НУНС-а у вријеме подношења тужбе Надежда Гаће је рекла на Суду да намјера НУНС-а није била да се "било ко означи као ратни хушкач, већ да се документација која се односи на извјештавање са тих подручја достави Тужилаштву за ратне злочине како би они у оквиру својих надлежности оцијенили има ли одговорности и чије".

Свједок Миомир Миша Бркић, који је био потпредсједник НУНС-а, на суду је изјавио да чак и да је знао да у Србији није донијета ниједна пресуда за кривично дјело подстрекавања на геноцид, то га не би спријечило у намјери да подржи такву пријаву.

У образложењу пресуде судија Ирена Трифуновић Радуловић наводи да је оправдана активност туженог да критикује и позива на одговорност припаднике новинарске професије који су се ставили у службу ратно-хушкачке пропаганде.

Она је додала да, међутим, анализа текстова тужилаца изнијетих у публикацији "Медији и рат" превазилази оквире основане, професионалне критике и у најмању руку изражава тенденцију да тужиоци, без задршке, буду стављени у ту групацију.

Против ове пресуде НУНС се може жалити Апелационом суду у Београду.