latinica  ћирилица
22/07/2015 |  18:35 | Аутор: ТАНЈУГ

Загреб у шоку због одлуке Арбитражног суда о Пирану

Хрватски званичници су у шоку након сазнања да је Словенија извршила притисак на Арбитражни суд који јој је наводно додијелио двије трећине Пиранског залива у спору за Хрватском, пишу хрватски медији и констатују да је коначно постигнуто сагласје власти и опозиције.
Загреб (извор: www.eufest.com) -
Загреб (извор: www.eufest.com)

Премијер Зоран Милановић је поручио да ће Хрватска провјерити медијске информације о договарању судија у Арбитражном вијећу које одлучује о хрватско-словеначкком граничном спору с представницом словеначке владе.

Случај је оцијенио забрињавајућим.

"Провјерићемо то оним методама које нам стоје на располагању и заштитити државне интересе.Могуће је да је ријеч о некаквој грешци, али ако није, знаћемо да заштитимо своје националне интересе", рекао је Милановић новинарима на Међунаодном аеродрому у Загребу.

Истовремено, опозициона Хрватска демократска заједница изразила је забринутост поводом овог случаја И оцијенила да би предсједница Хрватске, влада И Сабор требало хитно расправити ово питање ако се информације покажу веродостојним.

"ХДЗ је изузетно забринут медијским написима да је члан Арбитражног суда за гранични спор Републике Хрватске и Републике Словеније Јернеј Секолец у неколико наврата договарао стратегију лобирања у вези меритума спора са заступницом Словеније, запосленом у словеначком Министарству спољних послова", саопштено је из те странке.

ХДЗ сматра да би осим обавјештавања Суда и Европске комисије о новонасталим околностима, што је најавила и министарка Весна Пусић, предсједница Хрватске, влада и Сабор требало хитно да расправе то, како се наводи, изузетно важно спољнополитичке питање.

А ако се испостави да су медијски написи тачни, треба размотрити могући престанак или суспензију примјене уговора, поручили зу из ХДЗ-а.

Истрагу цијелог случаја најавила је раније данас на хитној ванредној конференцији за новинаре прва потпредсједница владе и министарка спољних и европских послова Весна Пусић.