latinica  ћирилица
22/07/2015 |  18:37 | Аутор: СРНА

Случај Брејвик: Родитељи жртава и даље осјећају трауму

Више од половине родитеља жртава масовног убице Андерса Брејвика и даље осјећају трауму и не могу да раде пуно радно вријеме, резултати су анкете коју је провео Центар за психологију у кризним ситуацијама "Берген".

Анкетирани су родитељи 69 жртава, које је Брејвик убио 22. јула 2011. године на острву Утоја.

Резултати испитивања показују да двије трећине анкетираних родитеља имају пострауматске реакције, укључујући недовољну концентрацију, губитак меморије или сна.

Око 51 одсто родитеља жртава и даље дјелимично или потпуно одсуствује са посла.

Један од аутора испитивања професор Кари Дирегров из Центра "Берген" каже да резултати не представљају никакво изненађење.

"Родитељи су остали без дјеце, а неки од њих су чак и били у контакту током напада", рекао је Дирегров агенцији Франс прес.

У вријеме напада трећина очева и мајки било је у контакту са дјецом путем телефона. Десет мајки и девет очева разговарало је телефоном са својом дјецом непосредно прије него што су убијена.

"То је веома тежак терет, посебно што су медији свакодневно извјештавали о нападу. У року од годину дана десили су се напади, почело је суђење и обављене разне истраге, што је утицало на њихов период жалости", каже Дирегров.

Велика већина родитеља /89 одсто мајки и 85 одсто очева/ присуствовало је суђењу Брејвику 2012. године.

Брејвик, који служи затворску казну од 21 године, признао је кривицу за бомбашки напад код сједишта Владе, у којем је погинуло осам особа, као и за напад на омладински камп на острву Утоја, гдје је убио 69 особа.

Данас је одржано више церемонија којима је присуствовао генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг, који је у вријеме напада 2011. године обављао функцију норвешког премијера.