latinica  ћирилица
22/07/2015 |  19:07 | Аутор: РТРС

Лукач: Идентификовани нападачи на Вучића недоступни МУП-у Српске (ВИДЕО)

МУП Републике Српске није био обавијештен о јучерашњем хапшењу потенцијалних нападача на српског премијера Александра Вучића , изјавио је министар Драган Лукач. Каже, нападачи нису доступни полицији Српске и много више је идентификовано него што је Сипа привела, па пустила.
Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач - Фото: СРНА
Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган ЛукачФото: СРНА

Они који се доводе у сумњу да су организовали и учествовали у нападу на Александра Вучића на територији су Федерације БиХ. Информација о дешавањима у Поточарима сутра ће бити пред Савјетом министара БиХ.

Хапшење, па пуштање – десетодневни је учинак бх. полицијских агенција у истрази деценије. Бројне видео- снимке , фотографије, имена – полиција Српске доставила је надлежним тужилаштвима.

По налогу бх.тужилаштва, Сипа је јуче, ад хок ухапсила, саслушала, па пустила Алмира Мердића, Елведина Химзића и Мују Диздаревића из Тешња. Из ових бх. институција није било званичног саопштења, а ни снимака привођења.

- МУП Републике Српске није био обавијештен о овом хапшењу да ће бити изведено. Добили смо информацију када су саслушани, као и ви, рекао је Драган Лукач, министар унутрашњих послова Републике Српске.

Шта су Мердић, Химзић и Диздаревић рекли инспекторима у Зеници и због чега су пуштени - Лукач не жели да коментарише. Зна да постоји довољно доказа и квалификација кривичног дјела.

- Очекивао сам у сваком случају, да се приведу сва лица. Има довољно доказа и кривичних дјела која могу да се обраде. Доста то успорено иде, додао је Лукач.

Нема ухапшених ни због пропуста одговорних полицијских структура. Ко је шта радио, а ко требало да ради 11. јула у Сребреници – сутра би требало да анализира Савјет министара. Напад на Вучића за Србију и Републику Српску је покушај убиства, добро смишљен и организован. За Сарајево – напад је стихијски, резултат навијачких хирова. Мектић има нова сазнања – ријеч је о криминално-хулиганским групама. 

- Јуче смо имали заокружену, озбиљну информацију која указује на одређени број лица која се могу довести у везу са нападом, чак и на један број лица која су боравила, а нису регистрована на снимцима, рекао је Драган Мектић, министар безбједности БиХ.

Док се у БиХ договоре и одговоре на срамоту која је обишла свијет- Београду је припала улога посматрача.

- Србија и Влада ће пажљиво гледати шта ће се догађати поводом инцидента који се догодио у Поточарима и шта раде истражни органи, од полицијских агенција, преко тужилаштва, до судства у БиХ. Препуштамо тамошњим надлежним органима да то процесуирају.

Док Сарајево покушава да ублажи случај и тиме прикрије срамоту, Специјално тужилаштво Републике Српске, сазнајемо, све снаге је усмјерило на ову истрагу.