latinica  ћирилица
22/07/2015 |  19:45 | Аутор: СРНА

Србија: Тужилаштво кривац што српске жртве нису дочекале правду

Удружење породица киднапованих и убијених на Косову оптужило је Тужилаштво Србије за ратне злочине, на чијем је челу Владимир Вукчевић, да је поред Хашког трибунала искључиви кривац што српске жртве и њихове породице нису дочекале правду.
Тужилаштво Београд (архив) -
Тужилаштво Београд (архив)

"Зашто од руке правде отргосте словеначке, хрватске, муслиманске, албанске злочинце? Зашто игноришете 55 убијених, ненаоружаних војника ЈНА. Зашто злоупотребљавате сребреничке жртве? Да ли то радите циљано да бисте остали и даље на истом положају? Зашто нисте тражили одговорност албанских злочинаца и вођа терористичке УЧК?", питају из овог удружења.

У саопштењу се наводи да Вукчевићева изјава да је "негирање геноцида у Сребреници неморално" код породица српских жртава намеће питање колико је он моралан.

Удружење у отвореном писму захтијева да им Вукчевић објасни дефиницију геноцида и пита га зашто се не бави српским жртвама и злочинима почињеним над Србима.

У писму упућеном Вукчевићу породице питају и колико је доказано убијено муслимана у Сребреници и да ли су убијени жене, дјеца и старци или они који су носили оружје и водили крваве борбе.

"Да ли су у броју убијених обухваћени и муслимани убијени од руке (ратног команданта муслиманских снага у Сребреници) Насера Орића", питају породице.

Чланови Удружења породица киднапованих и убијених на Косову и Метохији поручили су да ће од Владе Србије тражити разрјешење и одговорност свих тужилаца Тужилаштва за ратне злочине, па и Вукчевићево