latinica  ћирилица
22/07/2015 |  19:48 | Аутор: ТАНЈУГ

Корисници у Турској поново могу да приступе Твитеру

Корисници Твитера у Турској поново су данас могли да приступе својим налозима, послије вишечасовне блокаде, након одлуке суда којом се забрањујује дистрибуирање слика самоубилачког бомбашког напада у Суручу у свим штампаним, видео и онлајн медијима, рекао један турски званичник.
Твитер (илустрација) -
Твитер (илустрација)

"Обавијестили смо Твитер о 107 УРЛ адреса које морају да буду уклоњене у складу са одлуком суда", рекао је неименовани турски званичник за АФП, додајући да је Твитер блокирао те адресе након разговора са владом.

Корисници Твитера у Турској пријавили су проблеме у приступу тој друштвеној мрежи, након одлуке суда.

До 16 сати по локалном времену нормалан приступ мрежи је успостављен.

Турске власти су саопштиле да никаква формална забрана није уведена на коришћење Твитера, на коме су многе слике напада постављене.

Блокада је, према ријечима неименованог званичника, била ствар "техничке природе".

У експлозији у Суручу, за коју турске власти имају доказе да су је извршили бомбаши самоубице Исламске државе, у понедјељак су погинуле најмање 32 особе, а око 100 је рањено, саопштило је турско Министарство унутрашњих послова.

Турска влада је блокирала Твитер и Јутјуб у марту 2014. када је посредством њих дистрибуиран аудио снимак, којим се садашњи шеф државе Реџеп Тајип Ердоган, тада премијер, и његов унутрашњи круг сарадника, доводе у везу са корупционашким скандалом.