latinica  ћирилица
22/07/2015 |  20:22 | Аутор: Б92

ЦИА и ФБИ преко казина у Макау шпијунирали Кину?

Кинези страхују да су казина у Макау користиле обавјештајне службе САД како би шпијунирале и уцјењивале кинеске званичнике.

У “веома повјерљивом“ документу који говори о индустрији коцкања, наводи се да је приватни истражитељ 2010. године утврдио да је Пекинг сумњао да “царство коцке“ у некадашњој португалској колонији користи ЦИА за своје активности.

“Многе кинеске званичнике смо контактирали по питању активности америчких обавјештајних служби у Макауу које су користиле коцкарнице за подршку својим операцијама“, наводи се у извјештају.

Према тим наводима, кључни човјек у акцији био је власник коцкарница, милијардер и финансијер Републиканске партије, Шелдон Аделсон.

Истрага је била уперена према његовој фирми у Макау, Сандс Кина, пошто су се појавиле назнаке да локалне власти постају све мање заинтересоване за подршку индустрији коцке, а нарочито за оне дијелове који долазе из САД.

“Повјерљиви извор је навео да централна кинеска влада вјерује да је предузеће Сандс дозволило агентима ЦИА и ФБИ да раде у његовим објектима. Они су се ту налазили са задатком мотрења на званичнике власти у Пекингу. Овај извор такође каже да је неколико тијела Народне републике Кине навело доказе о агентима из САД који раде из просторила фирме Сандс, одакле прате кинеске функционере који се коцкају, а потом их приморавају да сарађују са интересима Вашингтона“, стоји у повјерљивом документу.

Америчким коцкарницама је дозвољено да раде у Макау 2007. године. Макао је био административни дио Португала до 1999. године, а од тада је једна од двије специјалне административне области у Кини, поред Хонгконга.