latinica  ћирилица
22/07/2015 |  20:24 | Аутор: СРНА

УН: Флавија Пансијери поднијела оставку

Замјеник високог комесара УН за људска права Флавија Пансијери, која је признала да неколико мјесеци није обраћала пажњу на оптужбе о сексуалном злостављању дјеце које су вршили припадници француских оружаних снага у Централноафричкој Републици, поднијела је оставку.
УН - Фото: REUTERS
УНФото: REUTERS

Из УН-а је саопштено да је Пансијеријева поднијела оставку из здравствених разлога.

Оптужбе да су француски војници од неколико дјеце, од којих су нека имала и девет година, тражили орални секс и содомију у замјену за храну у јавности појавиле су се крајем априла, скоро годину дана након што је особље УН сазнало о патњама малољетника.

Коментари Пансијеријеве и други објављени документи довели су до тога да генерални секретар УН Бан Ки Мун наредио покретање истраге о томе како је свјетска организација рјешавала спорни случај.

У повјерљивом саопштењу о интерној истрази, који је у посједу агенције Асошијејтед прес, Пансијеријева је истакла да су јој пажњу од овог случаја одвукла друга питања, укључујући смањење буџета.

"Жао ми је што нисам успјела да у потпуности испратим ситуацију у Централноафричкој Републици", наводи Пансијеријева у саопштењу од 26. марта.

Пансујеријева је навела да су она и високи комесар УН за људска права Зеид Рад ал Хусеин претпоставили да француске власти рјешавају питање оптужби, иако је Париз вршио притисак на УН за додатне информације.