latinica  ћирилица
22/07/2015 |  21:28 | Аутор: СРНА

Отворен међународни филмски фестивал "Краткофил плус"

У Бањалуци је вечерас отворен Међународни филмски фестивал "Краткофил плус", на коме ће у такмичарском дијелу програма бити приказано 35 филмова у четири категорије - документарни, анимирани, експериментални и играни.

Међународни филмски фестивал "Краткофил плус" отворен је пројекцијом шпанског играног филма "10.000 километара", а биће затворен у недјељу, 26. јула америчким независним филмом "Вјечни поларни медвјед" /Infinitely Polar Bear/.

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић истакао је да је Министарство ове године обезбиједило 20.000 КМ за одржавање овог фестивала.

"Министарство просвјете и културе Републике Српске годинама подржава овај фестивал. У oвoj гoдини je зa рeaлизaциjу шест филмских фестивала рeсoрнo министaрствo oбeзбиjeдилo 58.500 КM", рeкao je нoвинaримa Maлeшeвић и нaвeo дa je, осим тога,  зa oблaст кинeмaтoгрaфиje oвe гoдинe издвojeнo 100.000 КM.

Директор Фестивала Дарија Бузаковић истакла је да су филмови изабрани међу 1.200 пријава из цијелог свијета, те да селекција заслужује позитивне критике професије и публике.

Она је нагласила да на фестивалу учествују представници 26 земаља, те да ће и ове године бити уприличен програм независних филмова "Панорама плус програм".

"Ове године су филмове пријавила веома значајна имена европске кинематографије и ушла у такмичење, што даје потврду да смо на добром путу када је ријеч о њиховом избору, као и програмирању фестивала", рекла је новинарима Бузаковићева и навела да ће бити приказано и седам филмова са бањалучке Академије умјетности.

Она је напоменула да ће током фестивала, уз низ кратких анимираних, играних, документарних, експерименталних, али и дугометражних филмова са свих континената, бити одржани бројни концерти, различите радионице и филмске пројекције.

Међународни фестивал кратког филма "Краткофил" основан је 2007. године у Бањалуци и од 2010. године важи за један од значајнијих догађаја на регионалној, али и свјетској краткометражној филмској сцени.