latinica  ћирилица
22/07/2015 |  21:53 | Аутор: СРНА

Борба са ватреном стихијом на Пељешцу и Корчули

Борба са ватреном стихијом на Пељешцу и Корчули се наставља, а ватрогасцима је стигла помоћ из многих крајева Хрватске, те из БиХ.
Пељешац и даље гори (фото: nezavisne.com) -
Пељешац и даље гори (фото: nezavisne.com)

Стотине ватрогасаца и канадера гасе ватру, која је до сада "прогутала" 1.000 хектара борове шуме и пољопривредне културе и дошла до неколико кућа на Пељешцу, док су становници евакуисани, а куће одбрањене.

- Ситуација с пожаром се мало смирила, рекао је руководилац ватрогасне јединцие Дубровачко приморје Иво Франушић.

Куће нису у непосредној опасности, али линија пожара је широка и ватрогасци припремају терен да би спријечили ширење ватре током ноћи.

Ватра је захватила већином неприступачне терене од којих на некима има и заосталих мина.

Начелник општине Стон у Дубровачко-неретванској жупанији Ведран Антуница рекао је да ниједна кућа није изгорјела, те да људи на терену чине све што могу.

- Ватрена линија је дуж цијелог насеља Поникава, ватрогасцима је у помоћ дошло доста снага из Сплита, Омиша, Макарске, чак и Неума, додао је Антуница.

Начелник општине Јањине Влатко Маревић рекао је да на предјелу Јањине "ситуација није добра, али је тренутно стабилна", преносе хрватски медији.

- Имамо десетак локација гдје је критично, гдје морамо бранити да не иде пожар даље. Данас поподне нам је ишло на руку, јер није било вјетра, али ако се дигне вјетар нема тога људског фактора који то може спријечити, додао је Маревић.

Према његовим ријечима, ватра је код засеока Забрежје дошла на око 200 метара од кућа.

- Према Јањини држимо пожар на километар, али ту је ријеч о брду и тежак је терен. Пуцају мине још из Другог свјетског рата, па је тешко и слати људе, рекао је Маревић и додао да још није било евакуације те да ниједна кућа није у непосредној опасности.

Начелник Штаба за заштиту и спашавање Дубровачко-неретванске жупаније Даворко Обуљен каже да се ситуација на Корчули смирује, да се санирају рубна подручја, те да се надају да вечерас неће бити јаког вјетра.

Подручја захваћена пожаром на Пељешцу обишла је хрватски посланик у Европском парламенту Дубравка Шуица, која је рекла да су посљедице ових пожара катастрофалне. те изразила увјерење да ће из ЕУ стићи финансијска помоћ.