latinica  ћирилица
22/07/2015 |  22:10 | Аутор: ТАНЈУГ

Багдад: Најмање 16 мртвих у експлозији аутомобила бомбе

Најмање 16 људи је погинуло, а 30 рањено, данас, у експлозији аутомобила бомбе у једној претежно шиитској четврти ирачке престонице, саопштила је полиција.
Багдад напад (avganistan terrormonitor.org) -
Багдад напад (avganistan terrormonitor.org)

Напад, који се догодио у трговачкој улици препуној људи у западној четврти Баја, најновији је у серији смртоносних напада у Багдаду за мање од једне седмице.

Дан раније, најмање 30 људи је погинуло у експлозијама два аутомобила бомбе и нападима на полицију, пренио је АФП.

У експлозији аутомобила бомбе у источној четврти Багдада, ал-Џадиди, претежно насељеној шиитима, која је била најчешће мета оваквих напада протеклих година, погинуло је 19, а рањено 43 људи, док је у сличном нападу у јужној четврти Зафаранија, погинуло је четири, а рањено 10 људи.

Екстремистичка група Исламска држава преузела је одговорност за оба напада, наводећи да су им мета били припадници шиитске милиције, што је тврдња коју та група често износи, иако су жртве већином цивили.

У великом самоубилачком бомбашком нападу, у коме је коришћен аутомобил бомба, у петак, у граду Кан Бани Саду, сјеверно од Багдада, погинуло је на десетине људи, а одговорност за овај напад преузела је, такође, ИД, навела је француска агенција.