latinica  ћирилица
22/07/2015 |  22:12 | Аутор: СРНА

ПС БиХ: Осуђен напад на Вучића и затражена одговорност надлежних

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ најоштрије је осудио напад на премијера Србије Александра Вучића, те од свих надлежних органа у БиХ затражио да хитно утврде починиоце, као и одговорност свих лица у складу са њиховим надлежностима.
Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ   (Фото: Феђа Крвавац) - Фото: klix.ba
Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ (Фото: Феђа Крвавац)Фото: klix.ba

У закључцима у вези са нападом на премијера Србије, које је вечерас усвојио Представнички дом, изражава се дубоко жаљење што је предсједник Владе Србије доведен у такву ситуацију и упућује извињење Вучићу, уз наду да све што се десило неће изазвати посљедице на односе двије земље.

Ове закључке усвојио је и Дом народа на сједници одржаној 15. јула.

Предлагач ове тачке дневног реда била је шеф Клуба посланика СДС-а у Представничком дому Александра Пандуревић.

Када је ријеч о о упућивању писма групе посланика генералном секретару УН Бан Ки Муну и предсједнику Парламента Канаде поводом резолуције о Сребреници, усвојен је закључак да Колегијум Дома обавијести генералног секретара УН да је ријеч о личном ставу 25 посланика, а не цијелог Представничког дома.

Представнички дом усвојио је и закључке Заједничке комисије за одбрану и безбједност Парламентарне скупштине БиХ поводом расправе о информацији Савјета министара БиХ о терористичком нападу на Полицијску станицу у Зворнику 27. априла и акцији Министарства унутрашњих послова Републике Српске под називом "Рубен".

Закључцима се Министарство безбједности БиХ задужује да Савјету министара БиХ и парламенту БиХ достави приједлог документа са прецизним оперативним процедурама за поступање и координацију полицијских агенција.

Комисија предлаже да ово министарство што прије сачини приједлог нове стратегије за борбу против тероризма, којом ће бити одређен општи оквир дјеловања БиХ и њених институција у борби против тероризма.

Једним од закључака затражено је да Министарство безбједности БиХ сачини цјеловиту информацијо о свим до сада изведеним терористичким актима у БиХ, о међусобној сарадњи полицијских агенција и њиховој сарадњи са тужилаштвима и судовима.

Комисија предлаже да буду задужене све институције БиХ да у свом раду и поступању поштују основна људска права и слободе прописане Уставом БиХ и међународним конвенцијама.

Закључком Комисије за одбрану и безбједност позвани су Високи судски и тужилачки савјет БиХ и Омбудсман БиХ да сагледају активности свих судова и тужилаштава у свим проведеним полицијским акцијама, а у вези са кршењем људских права.

Комисија предлаже да се медији придруже борби против тероризма тако што ће својим прилозима о терористичким активностима, а с циљем превенције говора мржње и подстицања на тероризам, посебно у коментарима на порталима, поштовати принцип одговорности и објективности информисања, те да се укључе у едукацију становништва о томе шта су тероризам и борба против тероризма.

На сједници је у првом читању усвојен Приједлог закона о допунама Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ, који предвиђа укидање накнада запосленима у институцијама БиХ, укључујући и изабрана и именована лица, за рад у управним и надзорним одборима, те другим радним тијелима који обављају током радног времена.

Усвојена је Оквирна саобраћајна политика БиХ за период од 2015. до 2030. године коју је предложило Министарство транспорта и комуникација БиХ и извјештаји о раду више парламентарних комисија.

Није усвојен Извјештај о раду и пословању БХРТ-а у 2014. години, те није примљен к знању финансијски план БХРТ-а за 2015. годину, због недостатка ентитетске већине из Републике Српске.

Представнички дом дао је сагласност за ратификовање Споразума о кредиту за развојну политику пословног амбијента између БиХ и Међународне банке за обнову и развој.

Гласањем о овим тачкама дневног реда завршена је сједница Представничком дома.