latinica  ћирилица
23/07/2015 |  08:23 | Аутор: Независне

Далмација и даље у пламену, удари грома изазвали нове пожаре

Јутрос су активна још три пожара на југу Хрватске, два на полуострву Пељешцу и један на Корчули.
Пожари у Далмацији - Фото: nezavisne novine
Пожари у ДалмацијиФото: nezavisne novine

Против њих се бори  око 400 ватрогасаца и три канадера. Очекивана киша синоћ није пала у великој количини, а невријеме је узорковало два додатна пожара на југу земље.

Удари грома изазвали су ватру у мјестима Слано и на острву Шипану , али ватрогасци су их брзо локализовали и до јутра угасили.

Пожар на Корчули стављен је под контролу, а на Пељешцу је синоћ око 23.30  накратко пала киша,  што ће помоћи ватрогасцима у контролисању ширења пожара и згаришта, рекао је у сриједу навече портпарол Штаба  за заштиту и спасавање Дубровачко-неретванске жупаније,  Горан Цвјетиновић.

"На Корчули је пожар стављен под контролу и ако се током ноћи не подигне вјетар већ би у четвртак могао бити локализован и ријешен. Засад , на срећу нема никаквог вјетра", рекао је Цвјетиновић,  те додао како би киша која је око 23.30 пала на Пељешцу требала смирити ватру која још  гори.

"Киша би требала смирити ситуацију у Пониквама и Јањини на Пељешцу и уз мало среће данас ће све бити готово и тамо. Онда преостаје збрајање штете", рекао је Цвјетиновић.

Иначе, прогнозе Државног хидрометеоролошког завода током сриједе за југ Хрватске нису најављивале кишу, а службених података о количинама падавина  засада нема.