latinica  ћирилица
23/07/2015 |  08:34 | Аутор: СРНА

Скокови са Старог моста, свечаности присуствују чланови Предсједништва БиХ

Чланови Предсједништва БиХ присуствоваће данас у Мостару програму обиљежавања 11 година од обнове Старог моста. Том приликом биће уприличени скокови са Старог моста.
 - Фото: РТРС
Фото: РТРС

 Предсједавајући и чланови Предсједништва Драган Човић, Младен Иванић и Бакир Изетбеговић присуствоваће пригодном програму на Старом мосту.

У част Предсједништва БиХ биће уприличени скокови са Старог моста, најављено је из Предсједништва БиХ, које је генерални покровитељ овогодишње 449. манифестације.

Предвиђено је да чланови Предсједништва БиХ посјете Стари мост, након чега ће им у ресторану "Лабиринт", у оквиру церемоније "Награда за мир", бити уручена награда, а окупљенима ће се обратити предсједавајући Предсједништва БиХ Драган Човић.

Стари мост у Мостару, једно од највећих културних блага БиХ, срушен је у протеклом рату у БиХ 9. новембра 1993. године, а његова обнова завршена је 2004. године.

Мост је изграђен, углавном, од оригиналног камена, извађеног из ријеке Неретве.

Обнова је трајала седам година, а финансирана је из пакета помоћи УН, вриједног 15 милиона долара, те средстава Свјетске банке, Турске, Холандије, Француске, Италије, Хрватске, Унеска, ЕБРД-а и града Мостара.

Стари мост у Мостару уврштен је на Унескову листу заштићених споменика културе.