latinica  ћирилица
23/07/2015 |  09:23 | Аутор: СРНА

Рохани: Отварамо нову страницу историје

Ирански предсједник Хасан Рохани изјавио је данас да се историјским споразумом са свјетским силама отвара нова страница историје и да је тај документ важнији од домаће дебате о његовим детаљима.
Хасан Рохани - Фото: АП
Хасан РоханиФото: АП

Рохани је овим одговорио на критике из конзервативних кругова, који одбацују споразум о ограничавању иранског нуклеарног програма у замјену за ублажавање санкција.

Елитна Револуционарна гарда, утицајна војна формација, саопштила је да споразум угрожава националну безбједност, а критиковала је и резолуцију коју је о овом питању усвојио Савјет безбједности УН.

"Сада до детаља проучавају услове споразума склопљеног у Бечу и резолуцију 2231 Савјета безбједности УН. Како неко може да буде Иранац, а да не навија за наш преговарачки тим?", рекао је Рохани у телевизијском говору.

Он је додао да је споразум одраз воље иранског народа и сугерисао да би блокирање документа представљало игнорисање онога што је народ тражио када га је изабрао за предсједника 2013. године.

"Ово је нова страница историје. То се није десило када смо склопили споразум у Бечу 14. јула, него 4. августа 2013. године, када су ме Иранци изабрали за свог предсједника", рекао је Рохани.

Споразум мора да добије подршку иранског Националног савјета безбједности и врховног вође, ајатоле Алија Хаменеија. Он се до сада није изјаснио, него се само захвалио преговарачима и рекао да текст мора бити проучен и потврђен.