latinica  ћирилица
23/07/2015 |  11:03 | Аутор: СРНА

Шаровић: БиХ показала да може да испуни европске стандарде

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић изјавио је данас да је одлука Европске комисије којом је БиХ стављена на листу земаља које могу да извозе кромпир у ЕУ потврда да БиХ, без обзира на подијељене надлежности у области пољопривреде, може да испуни захтјевне европске стандарде.

Шаровић је подсјетио да је Европска комисија 17. јула донијела проведбену одуку којом је БиХ стављена на листу земаља које могу у ЕУ да извозе кромпир.

"Овом проведбеном одлуком је потврђено да је БиХ међу земљама које су искоријениле, односно у којој нема болести прстенасте трулежи", рекао је Шаровић новинарима у Сарајеву.

Према његовим ријечима, доношењу одлуке Европске комисије претходио је трогодишњи мониторинг који је спроведен у оквиру Министарства спољне трговине и економских односа БиХ, односно Агенције за заштиту здравља биља и надлежних институција у БиХ.

Наводећи да је кромпир једна од важнијих пољопривредних култура, која се сије на више од 30.000 хектара, те да је годишња производња већа од 300 хиљада тона, Шаровић је изразио увјерење да ће БиХ након одлуке одлуке о могућности извоза кромпира у ЕУ стећи услове за већу производњу овог поврћа.

"Ово је још један успјех и наговјештај неких других активности у оквиру надлежних институција у БиХ на испуњавању услова и стандарда ЕУ", рекао је министар спољне трговине и економских односа БиХ, истичући да послије доношења проведбене одлуке Европске комисије нема више ниједне препреке за извоз кромпира у ЕУ.

Шаровић је додао да је БиХ, када је ријеч о испуњавању услова за извоз у ЕУ, окончала потребне процедуре за све повртарске и воћарске културе, а да је кључни приоиритет храна животињског поријекла.