latinica  ћирилица
23/07/2015 |  13:28 | Аутор: Б92

ФИА: Несрећа Жила Бјанкија није фатална

Свјетска аутомобилска федерација (ФИА) не може да класификује несрећу Жила Бјанкија као фаталну јер је млади Француз преминуо девет мјесеци након ње.

Према правилима владајућег тијела Формуле 1, фаталне несреће су само оне у којима возач подлегне повредама у року од 30 дана.

Бјанки је несрећу на стази "Сузука" доживио 5. октобра прошле године, а преминуо је 285 дана касније – 17. јула.

Подсјећамо, Француз је возећи за Марусју изгубио контролу над својим болидом током трке за Велику награду Јапана, у изузетно тешким условима, и ударио у кран који је износио болид Адријана Зутила из зоне излијетања. Болид је подлетио под кран, а Бјанки је главом у њега ударио под оптерећењем од 254Г.

Бјанки је девет мјесеци провео у коми, прије него што је подлегао повредама и постао први возач од 1994. године и Аертона Сене који је преминуо од повреда задобијених током трке.

Нажалост, Бјанки није први члан своје породице који је преминуо од посљедица тркачког удеса. Брат његовог деде Лусијен Бјанки је погинуо током тренинга за трку "24 часа Ле Мана" 1969. године. Све се то десило годину дана пошто је Бјанкијев деда Мауро доживио тешку несрећу у Ле Ману, у којој је зарадио озбиљне опекотине.