latinica  ћирилица
23/07/2015 |  14:17 | Аутор: ТАНЈУГ

Баварска депортовала 94 косовска Албанца

Из Минхена је данас за Приштину одлетео авион са 94 косовска Албанца који нису добили азил у Њемачкој, саопштило је Министарство унутрашњих послова Баварске, оцјењујући да је јасан покрајински став о окончању боравка одбијених азиланата са Косова, показао дејство.

Немачке покрајине су, наиме, преоптерећене трошковима за смјештај азиланата и Баварска је и прије неколико дана организовано, чартер-летом из Минхена депортовала 112 одбијених подносилаца за азил, пореклом из Албаније и са Косова.
 Њемачки политичари, наиме, траже да се захтјеви за азил из балканских земаља по приоритету обрађују како би се скратио азилантски поступак, а тиме и трошкови боравка за одбијене азиланте.
 Министар унутрашњих послова Баварске Јоахим Херман, из Хришћанско-социјалне уније позвао је данас Бундесрат, гдје већину има црвено-зелена политичка опција, да дају сагласност да се Косово, Албанија и Црна Гора прогласе земљама сигурног поријекла.
 "Онај ко није препознао да се наш систем у области политике према азилантима организационо, персонално и финансијски налази на граници могућности, тај дјелује неодговорно... Морамо коначно да спријечимо масовне злоупотребе права на азил које чине људи са западног Балкана. Онај ко то не жели да схвати, уништава трајно позитивни став народа према онима који су заиста прогоњени", рекао је Херман, саопштило је његово Министарство унутрашњих послова.
 Из Баварске је у овој години до сада укупно у земље свог поријекла депортовано 1.168 странаца, који су имали обавезу да напусте Баварску.
 Ових дана је лидер ЦСУ и предсједник баварске владе Хорст Зехофер захтијевао "ригорозне мјере" како би се смањио број азиланата из Југоистоцне Европе и рекао да чак 40 одсто подносилаца захтева долази са Западног Балкана.