latinica  ћирилица
23/07/2015 |  16:39 | Аутор: Б92

ЦМС: Хрватска никада није престала да слави рат

Активисти Центра за мировне студије су члановима хрватске владе дијелили проглас са протестом због организовања војне параде поводом 20. годишњице "Олује"

Они су навели да траже расвјетљавање чињеница о несталим, страдалим и расељенима у тој акцији и наглашавају да Хрватска никада није престала да слави рат.

Хрватска, како упозоравају, никада након проживљених ратних страдања није престала да слави рат и користи симболе милитаризма за појединачцне политичке потребе, а нажалост та потреба није престала ни након 20 година, пренијела је Хина.

"'Олују' треба прославити достојанствено, али војна парада не значи достојанствену прославу. Војна парада показала се као тотални промашај и видимо да је поново подијелила хрватску јавност, поново имамо ко ће доћи у Загреб, а ко у Книн", рекао је Гордан Босанац из ЦМС-а.

Он је на конференцији за новинаре, одржаној на Тргу светога Марка у Загребу уочи сједнице хрватске владе, додао да је војна парада за "Олују" изазвала међународни скандал.

"Захладили су односи с појединим земљама и мислим да је то поука коју би наша влада требало да научи - никако не користити милитаристичке, војне манифестације да би се присјећали онога што се догодило у рату", констатовао је Босанац.

ЦМС као алтернативу, нуди влади да се присјети мирне реинтеграције хрватског Подунавља, процеса у којем је, како каже, Хрватска добила свој пуни суверенитет, у којем није почињен ниједан ратни злочиин.

Из Центра за мировне студије за крај поручују да је изградња мира много тежа и храбрија од рата и да, умјесто махања заставама, треба да се расвијетле чињенице о несталима, страдалима и расељенима у "Олуји".