latinica  ћирилица
23/07/2015 |  16:54 | Аутор: РТРС

Посљедице суше узимају данак на усјевима (ВИДЕО)

Пожаришта су под контролом, али посљедице суше узимају данак на усјевима. Умањени су приноси и квалитет овогодишњег рода, а повећани трошкови производње.
Усјеви - Фото: РТРС
УсјевиФото: РТРС

Наводњавање је додатни удар на буџет, ионако презадужених пољопривредника. Најугроженија су најразвијенија пољопривредна подручја. Штете од суше повлаче за собом и индиректне посљедице.

Сунце пржи усјеве, а пољопривредници збрајају штету. Умањени приноси диктираће поскупљење кукуруза. Цијена прошлогодишњег рода, који је тражен на тржишту, са 30 фенинга већ је порасла на 45. Изгорјела је и трава, па сточари размишљају о смањењу фонда. Ако се суша настави за десетак дана очекује се поскупљење поврћа, а од октобра и живе стоке, па би дебљи крај, осим пољопривредника, могли да извуку и потрошачи. У будућности ће производња житарица бити немогућа без наводњавања, а тренутно се наводњава свега 5.000 хектара у Српској. Поред подстицајних средстава, Министарство пољопривреде финансира изградњу великих система за наводњавање, а по индивидуалном захтјеву пољопривредника одобрава се до 40 одсто уложених средстава.

- Цијелу ноћ сам наводњавао. Покушавамо сам спасити, што се спасити може, међутим температуре су превелике да би спасили, рекао је Марко Митровић из Шамца.

Пољопривредници страхују да ће изгубити даноноћну битку са сушом и афричким температурама и да ће приноси соје и кукуруза, засијаног на 142.000 хектара, бити умањени, упркос наводњавању које им одузима и вријеме и новац .

На ПД ''Семберија'' за наводњавање житарица и поврћа дневно потроше 120 литара горива, а струје од 30 до 45 киловата по једном часу. Увели су ноћну смјену.

- Надамо се да ће ипак, бити нека исплативост. Повећање трошкова износи неких око 25 до 30% са наводњавањем, истакао је Предраг Ђурковић, технолог за наводњавање у ПД ''Семберија''.

Ако се и идућег мјесеца задрже високе температуре пријети и појава афлатоксина у зрну кукуруза .

- Обратити пажњу на квалитет овогодишњег кукуруза, као и на квалитет сточне хране да не бисмо имали поново проблем првенствено у производњи млијека, нагласила је Радмила Нешковић, Ресор за пружање стручних услуга у пољопривреди.

Упркос залијевању умањени ће бити и приноси поврћа. Губици ће се одразити на цијену.

- Скочиће цијене сигурно за 30 до 40% горе свих пољопривредних производа прије свега повртарских култура. За Кукуруз не знам, јер је сада најопаснији период, додао је Ристо Арсеновић, мр агроекономије.

О процјени штете, која је евидентна, рано је говорити. Након утврђеног обима биће предузете мјере.

- Треба да сачекамо неке повољније агроклиматске услове, да сагледамо обим штете и наравно уколико буде потребе ми ћемо реаговати. И прошле године смо реаговали након поплава, рекао је Борис Пашалић, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

У посљедњих пет година три су биле сушне, па је дугорочно рјешење наводњавање, у чему помаже ресорно министарство. За индивидуалне системе издвојено је 1 300 000 марака, дупло више него прошле године. Системима за наводњавање вриједности око шест милиона марака, прошле године покривено је 202 хектара у Пелагићеву и 622 хектара у Новом Селу код Бијељине. У наредном периоду Министарство ће финансирати изградњу система на 700 хектара у Братунцу, Љубињском и Лијевче пољу.