latinica  ћирилица
23/07/2015 |  20:25 | Аутор: Агенције

Грабар-Китаровић: Забрињавајућа ситуација око Пиранског залива

Предсједница Хрватске Колинда Грабар Китаровић данас је, поводом скандала у Словенији и Хрватској у вези са арбитражом око Пиранског залива, рекла је да је стање забрињавајуће и да све што се може чути доводи у питање објективност самог поступка.

"Стање је заиста забрињавајуће. Арбитражни поступак по самој дефиницији требао би да буде објективан и независан и све што чујемо у ова посљедња два дана доводи у питање објективност поступка", изјавила је Грабар Китаровић новинарима у Јерусалиму, на крају радне посјете Израелу.

Према њеним ријечима, како је пренијела Хина, "то сад више није само питање Хрватске и Словеније и наших међусобних односа, већ и питање самих постулата и поставки међународног права и арбитражног поступка уопште".

Она сматра да су оставке које су пале у Словенији због скандала, "признање вјеродостојности онога што се чуло у посљедња два дана".

На питање како ће Хрватска поступити даље, Грабар Китаровић је рекла да је национални консензус потребан.

"Морамо дефинитивно постићи национални консензус. Морамо заједно сјести и договорити се како даље", казала је хрватска предсједница.