latinica  ћирилица
23/07/2015 |  20:29 | Аутор: Б92

Руси спремају одговор на замрзавање имовине

Русија спрема закон који ће омогићити замрзавање имовине других држава као реципрочне мјере на запљену руске имовине у иностранству.
Русија - државна  Дума - Фото: РИА Новости
Русија - државна ДумаФото: РИА Новости

Руски премијер Дмитриј Медведев је на сједници владе рекао да ће нови закон пружити судовима у Русији могућност да "ограниче имунитет стране државе на основу начела реципрочности" што је, како је навео, посебно актуелно у контексту "нелегалних поступака" против руске државе и имовине.

Дио руске државне имовине недавно је привремено замрзнут у Француској и Белгији на захтјев бивших акционара нафтне компаније Јукос у оквиру спровођења одлуке Арбитражног суда у Хагу према којој Русија треба да плати одштету од 50 милијарди долара акционарима расформираног Јукоса, чији власник Михаил Ходорковски је провео десет година у затвору због утаје пореза. Русија је одбацила одлуку суда у Хагу и упозорила да намјерава да "брани своје интересе".

Предложеним законом, који ће Дума разматрати у септембру, неће бити могућа запљена имовине шефова држава, амбасада, бродова или авиона.