latinica  ћирилица
23/07/2015 |  20:37 | Аутор: Б92

Цијена савеза с Нијемцима - Финци режу плате

Финска, једна од најжешћих савезница Њемачке у заговарању штедње у ЕУ ускоро ће осјетити дио боли које таква политика подразумјева.

Премијер Јуха Сипила овог мјесеца креће у нови окршај са синдикатима око цијена рада уз тврдње да ће изостанак "корекције" спријечити привредни и економски опоравак.

"Смањена цијене рада је први велики изазов Финској на путу према економском оживљењу", каже Анси Рантала, главни економиста финске банке Актиа.

"Земља не може приуштити неуспјех у томе".

Сипила жели да се цијена рада у Финској умањи за 5 одсто до 2019. године, приједлог којег су снажни синдикати глатко одбили у мају, само мјесец дана након што је тај милионер побиједио на изборима уз завјет да ће спасити економију.

Очекује се да ће влада нови, детаљни план буџетских уштеда у износу од 1.5 милијарде евра представити до краја мјесеца. Синдикати имају три недјеље за одговор.

Рантала тврди да је најбржи пут нижим цијенама рада у продужетку радних сати без пратећих повишица, што представља ефикасни рез који не изгледа лоше на папиру.

"Продужетак радних сати би била заиста снажна мјера," додаје Паси Куопамаки, главни економиста Данске Банке у Хелсинкију.

"То би био корак у правом смијеру".

Блумберг наводи са су непопуларне мјере неопходне како би се оживјела конкурентност у нацији која се још није опоравила од пада Нокије и недостатка потражње за папиром.