latinica  ћирилица
23/07/2015 |  22:06 | Аутор: ТАНЈУГ

Турска одлучно штити јавни ред и безбједност

Турска ће предузети све неопходне мјере да би заштитила јавни ред и националну безбједност након напада припадника Исламске државе и курдских екстремиста, саопштено је данас из кабинета турског премијера Ахмета Давутоглуа.
Анкара (Фото: planet-turquie-guide.com) -
Анкара (Фото: planet-turquie-guide.com)

Турска је, подсјећа Ројтерс, погођена таласом насиља на југоистоку државе гдје је бројна курдска популација, а након што су, како се сумња, припадници Исламске државе извели самоубилачки бомбашки напад у којем је погинуло 32-оје људи, углавном Курда у граду на граници са Сиријом.

Курдски екстремисти су одговорили нападајући полицајце за које сматрају да подржавају Исламску државу, пренијела је британска агенција.

Недавни бомбашки напад на прокурдске активисте у Суручу, граду недалеко од сиријске границе, када је погинуло 32 људи, а рањено 100, продубио је страхове да би сиријски конфликт могао да се прелије на територију Турске, наводи Ројтерс.

Турска војска је већ појачала ниво безбједности дуж неких дијелова границе с обзиром на интензивирање сукоба у Сирији, у којем учествују курдски борци, џихадисти и сиријска војска.

Скоро половина свих оклопних возила која патролирају по турској граници, сада је распоређена дуж границе са Сиријом, рекао је један владин званичник.

Један полицајац је данас погинуо, а један је рањен када је на њих непозната особа отворила ватру у Дијарбакиру на југоистоку Турске, наводе болнички извори, а пренијела је агенција Франс прес.

Напад се догодио у највећем курдском граду у тренутку када су полицајци вршили рутинску контролу саобраћаја.

Само два дана раније, два полицајца убијена су, такође, на југоистоку земље у нападу за који су оптужени курдски екстремисти.

Непосредно прије тога у Суручу на граници са Сиријом, гдје претежно живе Курди, у бомбашком нападу убијено је 32, а око 100 рањено.