latinica  ћирилица
24/07/2015 |  08:01 | Аутор: РТС

Осуђена 153 Кинеза због сјече шуме у Мјанмару

Суд у Мјанмару осудио је 153 кинеска држављанина на доживотне казне затвора због нелегалне сјече шума, а Кина је због тога уложила дипломатски протест мјанмарским властима.
Кинези осуђени због сече шума у Мјанмару - Фото: АП
Кинези осуђени због сече шума у МјанмаруФото: АП

Региони дуж порозне границе двије земље већ дуго су стециште илегалне трговине сировинама, наводи Танјуг. Вјерује се да су велике количине мјанмарског жада илегално прокријумчарене у Кину.

Суд у граду Миткина на сјеверу Мјанмара осудио је 153 кинеска држављанина на доживотне казне, док су двојица осуђена на десет година затвора. Сви осуђени имају право жалбе, преноси Ројтерс.

Кинеско министарство спољних послова изразило је "изузетну забринутост" због те судске одлуке и уложило протест Мјанмару.

"Кина је више пута, на многим нивоима и путем многих канала, изнела свој став Мјанмару у вези са тим случајем", каже се у саопштењу.

Такође се додаје да Пекинг захтијева од Мјанмара да се према случају односи "на законит, одговоран и праведан начин" како би он могао да буде закључен адекватно, а кинески држављани враћени у земљу.

Осуђени су ухапшени у јануару у великој акцији мјанмарских власти против нелегалне сјече стабала, а од јануара до данас заплијењено је 10.000 тона нелегално сјечене дрвне грађе.